Ieder jaar worden we in november en december weer overladen met advertenties van zorgverzekeraars, die oproepen om toch vooral over te stappen naar hun verzekering. Hoewel er voor deze bedrijven natuurlijk een commercieel belang is om nieuwe klanten te werven, hebben ze wel gelijk om u op uw mogelijkheid tot veranderen te wijzen. Dit moet namelijk voor het einde van het jaar gebeuren.

Maar is het verstandig om te veranderen? Dat zult u zelf vast moeten stellen op basis van uw persoonlijke situatie. Maar het is inderdaad aan te raden om hier kritisch naar te kijken en te controleren of u niet teveel betaalt of te riant verzekerd bent.

Vergelijken loont

Het is verstandig om te controleren of uw basisverzekering niet te duur is. Er zijn diverse sites om dat te controleren zoals onder andere www.independer.nl, www.zorgverzekeringwijzer.nl en www.zorgkiezer.nl. Ook de consumentenbond vergelijkt ieder jaar diverse zorgverzekeringen met elkaar terwijl er ook in televisieprogramma’s zoals Kassa en Radar aandacht aan wordt besteed. Het vergelijken van de premie van de basisverzekering kan daarom lonend zijn omdat iedere basisverzekering de wettelijk voorgeschreven zorg moet dekken.

Aanvullende ziektekosten verzekering

Ook moet u aan het einde van het jaar eens de aanvullende verzekering kritisch bekijken. Hebt u deze dure aanvullende dekking wel echt nodig? Als u jaarlijks veel gebruik maakt van de zorg waarschijnlijk wel. Maar als u nauwelijks gebruik maakt van de zorg en alleen de tandarts bezoekt voor de jaarlijkse controle en ook geen gebruik maakt van fysiotherapie, dan zou de aanvullende ziektekostenverzekering wel eens overbodig kunnen zijn. Dit zult u op basis van uw persoonlijke situatie vast moeten stellen. De aanvullende ziektekostenverzekeringen kosten op jaarbasis namelijk veel geld. Recentelijk werd er in het televisieprogramma Radar vastgesteld dat een aanvullende verzekering vaak onnodig is.

En hoewel een verzekeraar een aanvullende verzekering later kan weigeren, zijn er genoeg die u zonder medische controle zullen accepteren. Het risico blijft dus beperkt.

Verhogen eigen risico soms verstandig

Soms kan het verhogen van uw eigen risico ook verstandig zijn. Zeker voor de gelukkigen onder ons die nauwelijks of nooit gebruik maken van de zorg kan dat zeer voordelig zijn. Het is dus zaak om aan het einde van het jaar stil te staan bij uw ziektekostenverzekering en na te gaan of u niet veel geld kan besparen.        

Het opzeggen van de aanvullende verzekering en het verhogen van het eigen risico kan dus tot aanzienlijke besparingen leiden. Het kan wel tot € 60,- per maand schelen. Dat is per persoon € 720,- per jaar. Als u dit geld opzij zet, kunt u zelf uw eventuele ziektekosten die buiten het basispakket vallen opvangen.

Besparen bij uw eigen verzekeringsmaatschappij via internet

Er is zelfs ook een mogelijkheid om bij uw eigen verzekering te blijven en toch goedkoper uit te zijn. Aan het eind van het jaar krijgt u een schriftelijke aanbieding van uw eigen verzekeringsmaatschappij om weer voor een jaar bij hen verzekerd te blijven. Het kan dan financieel voordelig zijn om daar niet op in te gaan en de verzekering op te zeggen. Als u zich daarna via internet weer bij uw eigen verzekeringsmaatschappij aanmeldt, blijkt de premie ineens een stuk voordeliger.

Onderneem actie

Nederlanders zijn het meest verzekerde volk ter wereld.  Het is tijd dat u het heft weer in eigen hand neemt. U zult er waarschijnlijk financieel beter van worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in