In 2003 studeerde de 19-jarige Mark Zuckerberg psychologie en computerwetenschappen aan de Amerikaanse Harvard Universiteit. De jonge Mark verkreeg tijdens zijn studententijd al vrij snel de reputatie van ‘programmeer wonderkind’. Zo bedacht hij in het tweede jaar van zijn studie een programma genaamd ‘Course Match’ waarmee studenten heel eenvoudig hun eigen studiegroepjes konden samenstellen. Op 28 oktober 2003 programmeerde Zuckerberg het programma ‘Facemash’, waarbij studenten de in hun ogen meest knappe persoon konden selecteren uit een aantal foto’s. Zuckerberg werkte samen met drie vrienden, Dustin Moskovitz, Chris Huges en Andrew McCollum.

Van Facemash naar theFacebook

Om bij de gegevens van studenten te komen moest Zuckerberg de websites van de universiteit hacken. Vervolgens plaatste hij de informatie en foto’s op Facemash. Het idee van een website vol profielen bleek een doorslaand succes. De universiteit moest de website zelfs uit de lucht halen omdat het zo ontzettend populair bleek te zijn. Zuckerberg begon te beseffen dat zijn idee veel potentie had. In het semester na de komst van ‘Facemash’, begin 2004, begon hij met het programmeren van een nieuwe website genaamd ‘thefacebook’ met het adres thefacebook.com.

Aanklachten tegen Mark Zuckerberg

Overigens kreeg Zuckerberg in de begindagen van Facebook al het verwijt dat hij de privacy van mensen zou schenden. Het stelen van foto’s en informatie van studenten leverde hem enkele aanklachten op. Deze worden later echter ingetrokken. Ook werd hij slechts drie dagen na het lanceren van de website door drie oudere Harvard studenten beschuldigd van ‘misleiding’. Volgens Divya Narendra en de broers Cameron en Tyler Winklevoss had Zuckerberg verteld dat hij hen zou helpen met het opbouwen van een sociaal netwerk genaamd ‘HarvardConnection.com’. In plaats daarvan gebruikte hij echter hun ideeën om bijna identiek product op de markt te zetten. Uiteindelijk kwam er een schikking, waarbij het drietal 20 miljoen dollar in cash en aandelen van TheFacebook in handen kreeg. Overigens wordt de oprichting van Facebook en het conflict tussen Zuckerberg en zijn mede-studenten in beeld gebracht in de film The Social Network uit 2006.

2004: TheFacebook wordt een bedrijf

In eerste instantie was TheFacebook alleen toegankelijk voor studenten. Zij konden met elkaar in contact komen door het sturen van berichtjes via hun eigen pagina. Zuckerberg besefte al snel dat er behoefte was aan een algemeen toegankelijke website. Zodoende breidde TheFacebook zich uit naar andere Amerikaanse universiteiten. Het duurde tot juni 2004 voordat TheFacebook een officieel bedrijf was. Alle activiteiten vonden voortaan niet meer plaats vanaf Harvard, maar vanaf een hoofdvestiging in Californië. De naam van het bedrijf veranderde in ‘Facebook’. Vanaf 2006 mocht iedereen boven de dertien jaar lid worden van het sociale netwerk. Dit bleek een gouden zet. In tien jaar tijd groeide Facebook uit tot een wereldwijd fenomeen.

Dataschandaal

Facebook is een miljoenenbedrijf dat voortdurend in ontwikkeling is. Het is lang niet altijd gevrijwaard van controverse. Zo kwam het kort geleden nog in het nieuws nadat Ook komt het regelmatig in het nieuws, bijvoorbeeld vanwege een dataschandaal. In 2018 werd bekend dat het bedrijf miljoenen gegevens van Facebook gebruikers in handen had gekregen. Dit betreft maximaal 87 miljoen gebruikers wereldwijd, waarvan 90.000 uit Nederland. Het bedrijf ontkende dat de gegevens onder andere werden gebruikt voor de presidentscampagne van Donald Trump. Facebook CEO Mark Zuckerberg moest zich tegenover het Amerikaanse Congres verantwoorden over het datalek en gaf zijn excuses over het gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in