Wat te doen met je zuurverdiende centen? De vele keuzes die we dagelijks kunnen maken, zorgen soms voor verwarring en maken dat we niet weten in welke richting we het moeten zoeken. Er zijn veel dingen die we wel en niet zouden moeten doen met ons geld. Onderstaand worden een aantal manieren besproken om te beginnen met sparen en je geld goed te besteden.
Weten wanneer het genoeg is
De meesten mensen die goed met geld kunnen omgaan, weten wanneer het genoeg is. Dat klinkt misschien vaag, maar ik zal het uitleggen. Weten wanneer het genoeg is een belangrijke factor bij allerlei geldzaken. Je moet elke dag, week of maand weten wanneer je moet ophouden spullen te kopen. Dit is allemaal een kwestie van begroten. Je moet weten wanneer je moet stoppen met beleggen in een bepaald fonds en moet instappen in een ander fonds. Je moet weten wanneer je je creditcard een tijdje niet moet gebruiken en contant af moet gaan rekenen. Deze ijkpunten zijn heel belangrijk voor een gezonde financiële positie, maar er zijn nog veel meer. Elke situatie is uniek en je moet nu eenmaal tegen wat financiële problemen aanlopen om er achter te komen wanneer het genoeg is. Misschien betaal je wel teveel voor je telefoonabonnement of voor internet. Je moet weten wanneer het genoeg is en wanneer je moet stoppen te dure diensten af te nemen of met nutteloze aankopen thuis te komen. Je zult verbaasd staan over het geld dat je daarmee kunt besparen.
Weg met impulsaankopen
Winkels verdienen het meeste geld met impulsaankopen. Ze lokken klanten met mooie aanbiedingen in de folder. Je gaat naar de winkel om een aanbieding te kopen, maar daarnaast neem je ook nog wat spullen mee die niet op je lijstje stonden. We doen allemaal wel eens een impulsaankoop als we naar het winkelcentrum of de supermarkt gaan. Vaak weten we niet eens dat we een impulsaankoop hebben gedaan. Als je kauwgom kauwt, een Cosmo op de salontafel hebt liggen of pluche dobbelstenen aan je achteruitkijkspiegel hebt hangen, heb je waarschijnlijk een impulsaankoop gedaan. We doen bijna dagelijks impulsaankopen. Dergelijke aankopen zijn een dure hobby. Een voorbeeld: als je elke week een doosje pepermuntjes koopt, ben je jaarlijks zo’n 78 euro kwijt. Doe er dan elke week nog eens een tijdschrift bij, elke dag een luxe koffie en om de twee weken een snoepreep. Reken maar eens uit. Het is duidelijk dat we elk jaar duizenden euro’s uitgeven aan dingen die we niet van plan waren te kopen. Als je dergelijke aankopen weet te vermijden, kun je gemakkelijk duizenden euro’s sparen voor je pensioen en je leert ook nog eens met geld om te gaan.
Vooruitkijken
Planning is heel belangrijk als het gaat om geldzaken. Als we geen aandacht hebben voor ons bestedingspatroon is het geld zeer waarschijnlijk al na een paar weken op. Een gezonde financiële situatie staat of valt bij vooruitkijken.
Mijn stappenplan
- Ga na hoeveel vaste kosten je maandelijks hebt en houd dat geld apart. Hieronder vallen bijvoorbeeld energiekosten, de kosten van kabeltelevisie en aflossingen op je autofinanciering.
- Zet elke week 25 euro (of meer) opzij voor je spaarpotje voor noodgevallen.
- Plan je maaltijden en ga vervolgens boodschappen doen voor de hele week. Als je alle benodigde etenswaren in huis hebt, ga je niet meer naar de avondwinkel om de hoek om een brood van 4 euro te kopen.
- Probeer elke week hoogstens 10% van je salaris uit te geven. Als je die 10% al op maandag uitgeeft dan is het geld voor die week op. Neem niet alvast een voorschotje op het budget van de week erna en hevel geld dat je de ene week overhoudt niet over naar de volgende week.
- Formuleer tenminste eenmaal per week een financieel doel. Als je in maart een weekje weg wilt, bedenk dan een doel waarmee je dit kunt realiseren. Als je volgend jaar een huis wilt kopen, begin dan naar dat doel toe te werken. Als je 20 euro per week extra wilt sparen, bedenk dan hoe je dat kunt doen. Op deze manier leer je om te gaan met geld en werk je toe naar je financiële vrijheid.
Wat is de beste strategie? Je geld roekeloos uitgeven of doordacht sparen? Ik ben er vrij zeker van dat je het antwoord op die vraag wel weet. Verstandig omgaan met geld is niet zo moeilijk als je denkt. Het kan gemakkelijk zijn om te sparen voor je pensioen, voor een huis of voor een vakantie waar je al jaren van droomt. Het enige dat je moet weten is wanneer je genoeg uitgegeven hebt. En geen impulsaankopen meer. Het laatste dat je moet doen is een financiële planning maken. Als je goed je best doet om deze drie stappen te zetten, ben je al een heel eind op weg om beter te leren omgaan met geld.