Met een taxatie van uw woning kunt u een hypotheek afsluiten. Om een woning te kunnen aankopen dient de waarde van uw woning middels een hypotheek taxatie te worden vastgesteld.

De bank of hypotheek verstrekker maakt namelijk van de werkelijke waarde van uw woning gebruik om vast te kunnen stellen hoeveel u kunt lenen. U dient namelijk voldoende financiële draagkracht te hebben binnen het gezamenlijke inkomen om zo de maandelijkse hypotheek kosten te kunnen betalen. Iedere maand dient u namelijk rente en aflossing of aflossingspremie te betalen om zo de woning te kunnen financieren. Iedereen wil mooi wonen, maar dat dient wel betaalbaar te blijven. Met een taxatie van de waarde van de woning wordt door de geld verstrekker uw situatie ingeschat of u de extra financiële last kunt dragen.

104% marktwaarde

Per 1 augustus 2011 mag een bank leningen verstrekken tot 104% van de marktwaarde. Om die marktwaarde rond de dag van het afsluiten van de hypotheek lening te bepalen dient de waarde van de woning middels een taxatie te worden vastgesteld. Daartoe komt een taxateur uw woning aanschouwen op basis waarvan de waarde wordt bepaald. De grens van 104% van de marktwaarde van uw woning is ingesteld om te voorkomen dat burgers zich teveel in de schulden steken. Zodoende is er een dempende werking ingesteld op wat u als woning koper nog kunt aanschaffen. Laat de waarde van uw woning via een taxatie rapport bepalen zodat u uw hypotheek kunt afsluiten.

Kunt u de hypotheek dragen?

De taxatie van de woning bepaalt in verre mate of u de hypotheek kunt afsluiten. U dient namelijk binnen uw financiële mogelijkheden van het gezamenlijke inkomen de hypotheek te dragen. De bank of hypotheek verstrekker bepaalt op basis van de taxatie waarde of u met uw financiële middelen voldoende draagkracht heeft om de des betreffende woning aan te schaffen. Is de hypotheek verstrekker daarbij voldoen overtuigd en u heeft verder geen codering bij het BKR dan kunt u de hypotheek voor uw woning afsluiten. Hoeveel kunt u lenen is een belangrijke vraag, en laat u dan ook informeren door uw hypotheek adviseur.

Hypotheek waarde en overdrachts belasting

Omdat u een woning wilt aanschaffen en daarbij de woning via de notaris wordt overgedragen dient u over de aankoop prijs van de woning overdrachts belasting te betalen. Per 15 juni 2011 dient u dan ook 2% overdrachts belasting te bepalen. De overdracht van de woning wordt bij de notaris met een akte geregeld waarmee concreet vast ligt hoe het eigenaarschap verandert en hoe de kosten daartoe worden verrekend. Let wel dat de taxatie waarde van de woning niet overeenkomt met de werkelijke aankoop waarde. U betaalt overdrachts belasting over de aankoop prijs, echter de bank maakt gebruik van de feitelijke markt waarde om te bepalen hoeveel u feitelijk kunt lenen. Uiteraard zullen verkoop prijs en taxatie waarde om en nabij gelijkwaardig zijn.

Taxatie en WOZ waarde

Zowel de marktwaarde als de verkoop prijs van uw woning kunt u gebruiken om de vastgestelde WOZ waarde van de gemeente te verifiëren. Het is uiteraard vreemd dat u een WOZ waarde beschikking van de gemeente ontvangt waarbij de WOZ waarde veel hoger is vastgesteld. Constateert u dat er meer dan vijf procent waarde verschil wordt toegepast door de gemeente dan kunt u daartegen succesvol een WOZ waarde beschikking bezwaar indienen. De WOZ waarde van uw woning is bepaald op basis van een taxatie van uw woning.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in