De goudprijs blijft maar stijgen. De afgelopen twee jaar is een troy ounce goud (31,1 gram) explosief in waarde gestegen. Op dit moment betaal je er meer dan 1750 euro voor, terwijl dit twee jaar terug ongeveer de helft was. Hoe komt het dat goud juist nu zo in trek is bij beleggers en waarom zien zoveel mensen goud als een goede investering?

Duurzaam

De waarde van goud komt voort uit het feit dat het zo schaars is: er is slechts een beperkte hoeveelheid goud aanwezig in onze aarde. Ieder jaar kan er slechts een kleine hoeveelheid puur goud geproduceerd worden in goudmijnen. Er is echter één voordeel: goud vergaat niet. Veel van het goud dat wij nu verhandelen is al eeuwen geleden gewonnen. Dit maakt goud een erg veilige investering. In tegenstelling tot aandelen van bedrijven die failliet kunnen gaan (en dus waardeloos worden) blijft goud altijd bestaan. Dit geeft dus al een grote mate van zekerheid.

Waarom goud?

Voor de kredietcrisis waren er grote winsten te behalen in de handel in aandelen en afgeleiden daarvan (denk aan opties, futures, trackers). Op dit moment staan de zaken er heel anders voor. Er heerst grote onzekerheid op de financiële markten. Bedrijven en zelfs overheden blijken niet zo solide te zijn als dat ze leken. Dit brengt grote onrust met zich mee en dat betekent sterke dalingen in de aandelenkoersen (en dus stevige verliezen). Beleggers vluchten dus in producten die wat meer zekerheid bieden. Deze enorme toename in de vraag naar producten die hun waarde behouden heeft de prijs van een troy ounce goud de laatste maanden telkens weer tot record hoogtes doen stijgen.

Waarom nu beleggen in goud?

U zult misschien denken: 'waarom nu opeens goud?'. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Zolang er onrust blijft op de aandelenmarkten zal de prijs van een troy ounce goud blijven stijgen. Dit maakt dat goud een erg rendabele investering kan zijn, zeker in tijden dat de aandelen diep in de rode cijfers staan. Er zijn slechts weinig beleggingsmogelijkheden die zo een hoog rendement halen in tijden van economische malaise. En wees nou eens heel eerlijk; heeft u er nog nooit van gedroomd om een goudstaaf te bezitten?

http://www.telegraaf.nl/dft/koersen/koers_grondstoffen/
http://nos.nl/zoeken/?s=goudprijs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in