Wat is Swingtrading? Een popularie beleggingstechniek waarbij op een swing , beweging in het koersverloop van een aandeel wordt gehandeld. Het is beleggen op korte termijn , meestal staan posities een paar dagen tot een paar weken open. Een swing trader is geen speculant, maar een actief belegger. Een swingtrader kan altijd onderbouwen waarom hij een bepaalde trade uitvoert, en zal zoveel mogelijk risico mijden.

Wat is Swingtraden?

Swingtrading is een populaire beleggingstechniek . Swingtraders handelen op een "swing", zeg maar een beweging in het koersverloop van een aandeel. Swingtrading is niet helemaal hetzelfde als daytrading, maar mikt toch op winsten op relatief korte termijn. Meestal houdt een swing trader zijn posities een paar dagen tot hoogstens een paar weken, aan.  Een swing trader mag niet te gulzig zijn. Hij stelt zich tevreden met een relatief beperkte winst (een paar procenten). Zodra die is gerealiseerd, sluit hij zijn posities. .Een groot misverstand is dat een swing trader een speculant is. Er dient namelijk een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen actief beleggen en speculeren. Een swing trader is een actieve belegger, maar zeker geen speculant. Hij mijdt zoveel mogelijk risico's en zal steeds zijn positie beschermen tegen grotere verliezen. Ook zal hij niet zomaar een trade in de markt leggen, hij heeft altijd een reden om een bepaalde positie in te nemen. De swing trader speurt actief naar koerspatronen en probeert aldus een toekomstige koersbeweging in te schatten. Kennis van de technische analyse is daarbij van belang.

Long en short

Beurzen kunnen stijgen, maar ook dalen, wat op Wall Steet symbolisch wordt vertaald door de stier
(die voor stijgende koersen staat) en de beer (die eraan herinnert dat koersen ook kunnen dalen). Een swing trader kan zowel long (gericht op een stijging) als short posities (gericht op een daling) openen.

De broker

is de software, handelsplatform waar vandaan de swingtrader kan traden. Er zijn veel verschillende brokers te vinden, maar het is van belang dat de swingtrader posities kan aannemen zonder al te hoge hefbomen , lage of geen kosten per trade heeft en een breed aanbod in de te verhandelen aandelen.

Basisregels

De trend is your friend

Tegen de trend in handelen is niet verstandig.

Swingtraders tekenen trendlijnen op de grafieken om de richting van de trend te bepalen. Is de trend stijgend , dan geeft de swingtrader voorkeur aan long posities. Is de trend dalend, dan geeft de trader voorkeur aan short posities.

De swing trader bepaalt eerst de trend op een daggrafiek. Daarna verkleint hij het tijdbestek tot 30 en 10 dagen om te zien of deze trend ook op kortere termijn geldt. Het onderscheid tussen korte en lange termijn is zeer belangrijk.
Indien de lange termijntrend positief is en de korte termijntrend negatief, is het onverstandig om posities à la baisse (shortposities) in te nemen. De "swing" zal immers korter zijn dan bij een positieve korte termijntrend. Handel dus nooit tegen de lange termijntrend in. Kan de swing trader geen trend waarnemen, dan laat hij het aandeel in kwestie gewoon tijdelijk links
liggen. Gemiddeld beweegt een aandeel 70% van de tijd in een range (niet interessant voor de actieve belegger) en 30% van de tijd in een trend. In die laatste 30% van de gevallen zijn dus swing trades mogelijk.
 

Beperk het risico

Stop-loss : is een bescherming tegen verlies. Het is van belang dat de stop-loss niet te krap op het aankooppunt wordt ingesteld , want dan bestaat de kans dat de positie te snel gesloten wordt. Vaak wordt het stop-loss punt bepaald aan de hand van de weerstandslijn.

Laat winsten oplopen

Bijvoorbeeld :

Er wordt een long positie geopend op een aandeel op een koers van 10 EUR . De stop-loss wordt ingesteld op 8 EUR . Het verkooppunt is bepaald op 13 EUR. ( De swingtrader bepaalt altijd vooraf zijn verkooppunt zodat hij objectief kan beoordelen en zich in het heetst van de strijd niet laat leiden door zijn emoties. Het is daarbij erg belangrijk dat de trader zich altijd houdt aan zijn vooraf bepaalde verkooppunt)  De koers stijgt naar 11 EUR , waardoor  er al een winst is gerealiseerd van 1 EUR per aandeel. De stop-loss wordt nu ingesteld op 10,75 EUR zodat er een winst is veilig gesteld van 0,75 EUR per aandeel. Mocht de koers ineens gaan dalen, dan sluit de broker de positie automatisch op de stop-loss , waardoor 0,75 EUR winst per aandeel verzekerd is. Mocht de koers nog verder stijgen, kan de trader steeds de stop-loss mee bewegen, om steeds meer winst veilig te stellen. Als de koers 13 EUR bereikt, het vooraf bepaalde verkooppunt, sluit de swingtrader zijn positie zelf.

Swingtrades selecteren

De eerste stap naar een succesvolle swing trade is aandelen te vinden die in een trend zitten i.p.v.
een range. Aandelen die in een trend zitten bewegen volgens een bepaald patroon, waarbij de
geschiedenis ons leert dat patronen een zekere voorspellingskracht hebben. Patronen die in het
verleden opdoken, kunnen zich in de toekomst herhalen. In swing trading worden grafieken in dagen
en uren gebruikt.
Er zijn heel wat koerspatronen zoals stijgende en dalende driehoeken, hoofd- en schouderformaties,
dubbele en driedubbele toppen en bodems. Een beetje kennis van de technische analyse kan de
winstkansen van een swing trader alleszins in positieve zin beïnvloeden.
Stijgende of dalende driehoeken hebben doorgaans een goede voorspelbare waarde.

 

Hieronder 2 voorbeelden van een stijgende driehoek in een uurgrafiek en daggrafiek.  De bovenste horizontale getekende lijn in de eerste afbeelding is de weerstandslijn . De onderste schuine lijn die samen met de horizontale lijn een driehoek vormt is de steunijn. Theoretisch gezien beweegt de koers zich binnen deze band heen en weer, in deze situatie met als trendrichting omhoog. De swingtrader opent in deze situatie doorgaans zijn long positie wanneer de koers vanaf de steunlijn draait richting de weerstandslijn, dus verder omhoog gaat of wanneer de weerstandslijn doorbroken wordt en de koers zich verder omhoog hervat.

""

 

""

 

 

 

 

 

 

 


www.chasing-bullys.nl/ctrades

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in