Wat doet een opstalverzekering? Een inboedelverzekering, dat is nog wel te vatten: daarmee verzeker je je inboedel. Maar een opstalverzekering, dat is toch wat minder begrijpelijk! Want wat moet je je nou voorstellen bij een opstal verzekeren?

Opstalverzekeirng is niet zo'n duidelijke term. Want wat is nou precies een opstal? Nou, voor het woord opstal is wel een ezelsbruggetje te bedenken. Want met je opstalverzekering verzeker je de gebouwen waar je de inboedel in opgestald hebt. De opstalverzekering vergoedt schades aan je huis en aan bijgebouwen. De opstalverzekering dekt bijvoorbeeld voor schade door brand. Maar de opstalverzekering is uit te breiden voor waterschade, stormschade en ruitschade bijvoorbeeld. Niet alleen je woonhuis is dus verzekerd met je opstalverzekering. Ook de garage, de schuur of de carport vallen onder de opstalverzekering. En je kunt je tuin vaak (tegen een hogere premie) meeverzekeren.

Opstalverzekering voor je tuin

Niet alleen kun je met de opstalverzekering je huis en bijgebouwen te verzekeren; de opstalverzekering kan ook worden uitgebreid naar een dekking voor de tuin. Sluit je een opstalverzekering af die ook schade aan de tuin dekt, dan keert de verzekering bijvoorbeeld uit als een schutting omwaait, of wanneer er een boom omvalt. De kosten voor nieuw neerzetten van een schutting wordt bijvoorbeeld gedekt, maar vaak ook het opruimen, en zelfs (tijdelijke) bescherming van het huis tijdens het opnieuw neerzetten van de erfscheiding.

Het afsluiten van een opstalverzekering

Niet alleen particulieren sluiten een opstalverzekering af; ook bedrijven hebben een opstalverzekering voor hun bedrijfspanden. En woon je in een appartementencomplex, dan is de opstalverzekering de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Eigenaren. Huurders hoeven niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Dit doet de verhuurder. 

Verder is iedereen die een hypotheek afsluit voor een huis verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Dat is logisch vanuit de hypotheekverstrekker gezien; voor elke hypotheek is het huis het onderpand, en dat onderpand moet natuurlijk goed beschermd worden. Je verzekert met je opstalverzekering voor de herbouwwaarde van het woonhuis. Dat betekent dat de opstalverzekering het vergoedt, zou het huis zo beschadigen dat het opnieuw gebouwd moet worden.
 
Je bent dus vaak zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de opstalverzekering. Dat kan tegenwoordig heel snel en eenvoudig. Moest je vroeger nog naar een verzekeringskantoor met al je paperassen, nu doe je dat gewoon in een paar klikken online. Zo gaat dat voor een eenvoudige brandverzekering, maar ook voor een opstalverzekering met een veel ruimere dekking.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in