Iedereen krijgt ermee te maken. Het versturen van een motivatiebrief met cv om te solliciteren op een baan. Dat dit tegenwoordig digitaal gaat, doet niets af aan wat je wel en niet moet doen om de kans op succes te vergroten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te beseffen dat deze brief je eerste echte indruk biedt. Dat is dus wel heel belangrijk als je het op die manier bekijkt. Gelukkig kan je aan de hand van een aantal tips zorgen dat je je eigen kansen groter maakt.

De juiste taal

Nog veel belangrijker dan de inhoud van je motivatie en cv, is de manier waarop deze zijn opgesteld. Dat betekent bijvoorbeeld dat je extra scherp op taalgebruik en spelling moet zijn. Het is belangrijk om hier heel streng op te zijn. Je kan de spellingchecker van je tekstverwerker gebruiken. Daar kunnen echter nog altijd foutjes langs glippen. Daarom is het ook slim om iemand in je omgeving dit nog eens na te laten kijken. Zo weet je echt zeker dat je de juiste taal hebt gebruikt. Dit helpt je alvast de eerste schifting te overleven. Dit kan iedereen voor elkaar krijgen.

Een zakelijk e-mailadres gebruiken

Wanneer je jong bent is het leuk om een grappig e-mailadres aan te maken. Daar kan je in je jonge jaren met je vrienden onderling ook prima mee werken. Wanneer je echter wat ouder wordt en het leven wat meer serieuze wendingen neemt, is het ook belangrijk dat je je e-mailadres daarop aanpast. Zog voor een adres met een neutrale en zakelijke naam. Je eigen naam kan bijvoorbeeld al heel goed overkomen. Bijnamen, getallen, foute spelling en andere vreemde dingen die leuk zijn voor kinderen werken niet als je zakelijk wilt overkomen. Maak dus een nieuw adres aan.

Bijvoegen als bestand

Omdat motivaties en cv’s tegenwoordig per e-mail worden verstuurd is het wel belangrijk dat je weet hoe je dit het best kan aanpakken. Zet ze niet direct in de e-mail. In plaats daarvan is het belangrijk dat je ze als bestanden bijvoegt. Dit maakt het voor de ontvanger ook mogelijk om ze apart op te slaan, of uit te printen. Dit gemak moet je bieden aan de ontvanger om je eigen kansen wat groter te maken. Gebruikt een goede aanheft en geeft een klein beetje informatie in je e-mailbericht. Maar zet de echte motivatie en je cv wel apart in documenten die je koppelt.

Niet compleet maar wel eerlijk

Wanneer je een cv gaat opstellen is het niet perse nodig om compleet te zijn. Een bijbaantje als tomatenplukker toen je 14 was heeft in je jonge jaren nog wel wat waarde. Op enig moment kan het er wel van af worden gelaten. Dit geldt natuurlijk niet voor alles wat je gedaan hebt. Het is wel zaak om eerlijk te zijn over wat je in de afgelopen jaren allemaal hebt gedaan. Als je dit niet doet, dan zal dit uitkomen. Vergis je niet in de netwerken die werkgevers kunnen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in