"Sinterklaas" is een van de columns over gewone, dagelijkse gebeurtenissen die beeldend woordkunstenaar Connie Harkema heeft geschreven voor  "Holland Silhouet". Nu zijn ze gebundeld in "Harkefietjes" en te bestellen bij www.kirjaboek.nl.

Sinterklaas

“Zeg Lenny, wat vraag jij voor  Sinterklaas?” , vraagt Sietske aan haar vierjarig buurmeisje.

Twee paar ogen kijken op: de een verschrikt, de ander niet-begrijpend.

Ik red de situatie door te zeggen: “Sietske bedoelt wat voor cadeautjes je van Sinterklaas wilt hebben.”

Lenny’s moeder kijkt me dankbaar aan, terwijl Sietske met een rood hoofd van haar stoel opstaat.

Het was één van haar kinderlijk spontane missers, waarop ik haar eigenlijk van tevoren had moeten attenderen.

Lenny heeft gelukkig niets in de gaten: “Nou, ik wil een mooie pop, met van die roze strikjes in het haar.”

Sietske behoort al tot de 'groten' en dat vindt ze heel spannend. Niet meer ‘geloven’ , maar in plaats daarvan actief meedoen om de ‘kleintjes’ op een verkeerd spoor te zetten. Ze is blij echt mee te tellen,  zeker ten opzichte van haar grote broer. Dat lukt haar ook aardig, maar  ze moet er  wel op voorbereid zijn. Van een spontane improvisatie brengt ze nog weinig terecht. Daarvoor draagt ze het hart nog teveel op haar tong.

Desalniettemin probeert ze goed haar best te doen. ’s Avonds in bed wil ze dan ook alles weten van de gebruiken rond de komst van die honderd jaren oude man, die is gekleed als een rooms-katholieke bisschop. Dat laatste heeft ze van de televisie, vertrouwt ze me grinnikend toe.

Ik leg haar uit dat Sinterklaas eigenlijk Sint-Nicolaas heet en dat haar vergelijking dus helemaal niet zo gek is. Hij werd in Turkije geboren en stierf op 6 december, de dag waarop hij eigenlijk jarig is. Wellicht dat zijn verjaardag om die reden een avond eerder wordt gevierd.  Ik vertel haar dat hij na zijn dood heilig is verklaard, omdat hij als bisschop van Myra in Zuid-Turkije zoveel goede daden zou hebben verricht.

Ze kijkt me ernstig aan. “Maar wat doen die Pieten er dan bij?” 

Hierop heb ik geen passend antwoord en zeg haar dat op te zoeken in de bibliotheek.

De volgende middag vinden we daar een mooi boek waarin alles rond het Sinterklaasfeest wordt uitgelegd. 

Eenmaal thuis drinken we voor de gelegenheid warme chocolademelk met de door haarzelf op school gebakken pepernoten. Zo bestuderen we samen het boek .

Het blijkt dat hun bestaan op meerdere manieren kan worden uitgelegd.  In het slechtste geval zou Zwarte Piet voor de duivel kunnen staan. Een andere – mildere – verklaring is dat Zwarte Piet afkomstig is uit de Germaanse mythologie. Sinterklaas zou volgens deze theorie trekken vertonen van Wodan, de oppergod van de Germaanse volkeren. Wodan rijdt namelijk in het najaar ’s nachts door de lucht op zijn zesbenig paard. Baldur, de zoon van Wodan, en zijn knecht rijden mee. De knecht moet steeds in de schoorstenen kijken of er oogstgaven bij de haard liggen en daarvan is zijn gezicht zwart geworden.

“Raar”, luidt het commentaar van Sietske. Onderwijl nipt ze van haar chocolademelk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in