"Tot de orde van de dag" is een van de columns over gewone, dagelijkse gebeurtenissen die beeldend woordkunstenaar Connie Harkema heeft geschreven voor "Holland Silhouet". Nu zijn ze gebundeld in "Harkefietjes" en te bestellen bij www.kirjaboek.nl.

Tot de orde van de dag

De feestdagen zijn langzaam afgebouwd en het nieuwe jaar is inmiddels al weer heel normaal geworden. 2011 begon met het verwijderen van de kerstboom en allerlei aanverwante zaken. Een beetje onwennig in zoveel ‘leegte’ bedacht ik dat de tijd zich razendsnel voortbeweegt.
Alweer elf jaar geleden dat we aan een nieuw millennium begonnen.
Weemoedig denk ik terug aan die tijd hoe we als in een sprookje de kerstvakantie met onze – toen nog kleine – kinderen hadden uitgeluid. Eerst genoten we van de mooie kleuren en klanken van Fantasia 2000, weergegeven op het immens grote scherm van Imax met rondom tientallen luidsprekers. Daarna lieten we ons op een van de laatste dagen van de twintigste eeuw meevoeren langs de sprookjesachtige taferelen in Nederlands enige echte sprookjesland: de Efteling. We maakten een droomvlucht, voeren langs Oosterse steden, zongen mee met de roodneuzige carnavalsmannetjes om vervolgens de winterse stormbaan te overwinnen.
De regen, die met bakken uit de hemel viel, kon ons die dag niet overtuigen dat het prachtige sneeuwlandschap met daarin de duizenden lichtjes, de schitterende kastelen en de honderden kerstbomen slechts illusie was. We stonden zelfs op het ijs en schaatsten onzeker en onhandig onze rondjes. De lucht was gevuld met glühwein, jägerthee en boerenkool. Oliebollen werden gebakken, terwijl sneeuwmannen en pinguïns voor de muzikale omlijsting zorgden. Een koetsje met twee rinkelende zwarte paarden gleed door het landschap.
Onze droom eindigde om half acht ’s avonds, toen we via een stop bij Mc Donald's langzaam tot de realiteit terugkeerden. Thuis wachtte eerst nog de eeuwwisseling op ons maar later waren dat de onverbiddelijke huishoudelijke klusjes en het huiswerk voor de kinderen.

Net als toen verschenen er deze week steeds meer kale plekjes in de koelkast, die al die tijd overladen was geweest. De boodschappen moesten worden gedaan en het huis schoongemaakt. Het nieuwe jaar roept ons: “Wakker worden! Het wordt weer tijd om tot de orde van de dag over te gaan! Een periode vol nieuwe uitdagingen is aangebroken!”
En dat is ook zo. Het begin van een nieuwe periode nodigt je uit tot nadenken en actie. Je kunt je vragen stellen als: doe ik alles wat ik werkelijk wil, ben ik  gelukkig en kan ik iets aan de minder leuke kanten van het leven doen?
Soms zijn veranderingen onvermijdelijk en komen ze vanzelf op je pad, soms moet je er actief achteraan. Hoe het ook zij – wanneer ik terug ben bij de orde van de dag, leef ik bewuster en heb ik zin nieuwe avonturen aan te gaan. Na een periode van sprookjesachtig dromen – wat elke kerst toch weer met zich meebrengt – wordt het daar ook wel weer eens tijd voor, vind ik.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in