Wat moeten we tegenwoordig eten om gezond te blijven? Supermarkten worden steeds groter en de kleine winkelier verdwijnt. Hier een kritische reactie op de consumptiemaatschappij.

 

Dieet

We maken ons te dik. Schippers staat achter de draaitafel met haar vernieuwde schijf van vijf. Nog een beetje beweging en we zijn welvarend in de juiste zin van het woord. Waar het volgens haar om draait is gezond eten.  Wie bij gezond aan rauwkost en soja denkt, moet op de fiets naar de boekwinkel. Dieetgoeroes ontdekken de markt. Koolhydraten mag je niet combineren met vet. Schrap de pieper van het menu en doe er nog een gehaktbal bij. Met het SouthBeach-dieet hoef je je op het strand niet meer in te graven.  Zo belooft mister fatman himself.

Vroeger

Mijn tachtigjarige oma stond van de week de wc te witten. Haar grutjes maakt ze zelf en de sudderlappen liggen uren te braden in de roomboter. Geen toegevoegd zwavel om van je brandend maagzuur af te komen. Een gestampt aardappeltje erbij en ze is weer helemaal het vrouwtje. Vandaar die vergrijzing. Vroeger was alles beter irriteert misschien. Makkelijk was het wel. In de winter ontbraken helaas de aardbeien en in de zomer gelukkig geen spruiten. Variatie bedacht je niet zelf, maar werd je door de natuur in schoot geworpen. Een dieet volgde je als je ziek was.

Trends

Tegenwoordig eet je niet meer omdat je het nodig hebt. Eten moet hip zijn. Het ene Fusion restaurant na het andere wordt uit de grond gestampt. Zoeloe meets zen. In de keuken staan gelukkig twee Nederlandse chefs om te voorkomen dat er mensenlever op het menu staat. Krokodillen en hyena’s worden geslacht en opgemaakt. In je maag is het toch donker, gaat niet meer op. Van Gogh zou jaloers zijn als hij zag hoe de gerechten eruitzien. Koken is kunst.

De doe-het-zelver kan ook aan de slag. Mediterrane stamppotten, IJslandse pasta, voor je het weet ben je een kookgek. Ook de supermarkten helpen mee. Als je een yoghurt gevonden hebt, ben je links of rechts doorgedraaid. En aan je chips voegen ze LCD toe, verbetert het zicht op je beeldscherm.

Maar vraag een huisvrouw wat een schorseneer is en de rapen zijn gaar. Vroeger hielp een kookboek als het misging, toen was groente nog gewoon. Laat Atkins toch lekker in zijn sop gaar koken. Vanavond eten we rode cool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in