De Japanse Wereldomroep NHK zendt ieder uur, 24 uur per dag, het programma ‘Newsline’ uit. Zoals de naam al zegt, gaat het hier om het journaal. Waarom kijkt iemand in België of Nederland naar het journaal van de Japanse Wereldomroep? Dit artikel gaat op zoek naar mogelijke redenen. Uiteraard geef ik ook aan waarom ik graag naar dit programma kijk.

Hoe komt iemand op het idee om naar de Japanse Wereldomroep te kijken?

Op 11 maart 2011 zat ik ’s ochtends naar de Belgische zender Eén te kijken. De reguliere programma’s werden onderbroken door een extra journaal. Het Noordoosten van Japan werd die dag getroffen door een aardbeving en tsunami. Ik wilde graag op de hoogte blijven van deze catastrofale gebeurtenissen.

Kort daarop vielen bij mij thuis echter zowel beeld als geluid van de tv uit. De uitzending volgen via internet bleek eveneens onmogelijk, want de internetaansluiting weigerde dienst. De provider bellen bleek ook niet zo eenvoudig: ook de vaste lijn van de telefoon werkte niet. Uiteindelijk belde ik de helpdesk met mijn gsm. Zo kwam ik te weten dat op die dag onderhoudswerken werden uitgevoerd in de omgeving. Daarom was er een tijdelijke storing. Toch wou ik graag weten wat er precies aan de hand was in Japan. Maar hoe kon ik dat het beste doen?

Satelliettelevisie als back up voor falende kabelaansluiting

Gelukkig beschik ik thuis over satelliettelevisie (als back up). Ik vroeg me op dat moment af of Japan over een Wereldomroep zou beschiken en of deze wereldomroep programma’s in het Engels zou uitzenden. Ik ontdekte de zender NHK waar de nieuwslezer onverstoorbaar en in vlekkeloos Amerikaans-Engels berichtte over de aardbeving en tsunami. Aangezien de onderhoudswerken bij de provider langer duurden dan verwacht (en ik dus geen kabel of internet had) , bleef NHK de hele dag opstaan.

De beelden van de ramp waren overweldigend en ontroerend. Toch bleven de opeenvolgende nieuwslezers die dag allemaal opvallend professioneel en kalmt. Nadien zou er ook nog de nucleaire crisis bijkomen, maar geen een van de nieuwslezers liet emotie blijken. Enkele weken na de ramp werd overgeschakeld op het normale uitzendschema en kon ik kennis maken met de reguliere programma’s van de zender. Dat beviel mij erg goed. Na meer dan anderhalf jaar blijf ik Newsline gebruiken als aanvullende nieuwsbron.

Welk soort nieuws brengt Newsline?

Newsline brengt wereldnieuws vanuit Aziatisch/Japans oogpunt. Vaak komen er onderwerpen aan bod die door onze nationale nieuwszenders niet of nauwelijks belicht worden. Uiteraard werd de drievoudige ramp in 2011 ook in Nederland en België uitvoerig in het nieuws besproken. Wil je echter weten hoe het de slachtoffers vandaag vergaat, dan is NHK Newsline een uitstekend programma om op de hoogte te blijven.

Ben je nieuwsgierig en wil je weten of de economische crisis in Japan ook heeft toegeslagen?
Wil je meer weten over Aziatische landen in het algemeen? Wil je meer weten over de hedendaagse Japanse samenleving en politiek? Dan is Newsline zeker een programma voor jou.

Is het Engels van alle nieuwslezers goed?

De nieuwslezers die voor Newsline werken, spreken Engels alsof het hun moedertaal is. Sommige plaatselijke en buitenlandreporters zijn minder goed te verstaan. Zij beschikken duidelijk over een uitgebreide woordenschat en een gedegen kennis van de Engelse grammatica, maar hebben opvallende uitspraakproblemen waardoor de verstaanbaarheid in het gedrang komt. Na een tijdje wen je als kijker wel aan hun uitspraak. Van een Wereldomroep mag je echter verwachten dat de Engelse uitspraak van de reporters zeer goed tot perfect is. Nu is dit niet altijd het geval.

Is Newsline een objectief programma?

Zoals eerder vermeld wordt het nieuws gebracht vanuit Aziatisch/Japans oogpunt. Sommigen zullen zeggen dat het nieuws zoals het wordt uitgezonden door Newsline niet objectief is. Anderzijds wordt ons nieuws vanuit Europees oogpunt gebracht. Volgens mij is ook ons nieuws niet altijd objectief. Mijn mening? Geen enkel nieuwsprogramma is objectief. Kijken naar buitenlandse nieuwsprogramma’s biedt je een ander perspectief. Het bekijken vanuit verschillende oogpunten zorgt ervoor dat je de mening van een programma niet klakkeloos gaat overnemen en dat je een eigen onafhankelijke opinie gaat vormen.

Wanneer wordt Newsline uitgezonden?

Newsline wordt 24 uur op 24, op de kop van het uur, uitgezonden. Het programma duurt doordeweeks 28 minuten en 10 – 15 minuten tijdens het weekend en op Japanse feestdagen.

Hoe kan ik Newsline bekijken?

Newsline kan je op verschillende manieren bekijken:

  • Online: via de website van NHK World TV  http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/
  • Mobiel: via de NHK World TV app
  • Via satelliet: dit kan zowel DTH als door middel van een provider

Wat is DTH?

DTH is een Engels letterwoord dat staat voor Direct To Home. Dit betekent dat je zelf, zonder hulp van een provider, een satellietschotel hebt geplaatst en een ontvanger hebt geïnstalleerd. Indien dit goed verlopen is, kun je zonder kosten voor een provider de gratis aangeboden satellietzenders ontvangen.

Welke providers bieden NHK World TV aan?

  • In Nederland: Canal Digitaal
  • In België: TV Vlaanderen indien je in Vlaanderen woont en TéléSAT indien je in Wallonië woont.

NB: ook indien je een voor een provider hebt gekozen, heb je een satellietschotel en een ontvanger nodig om de programma’s te kunnen bekijken.

www3.nhk.or.jp/nhkworld
www.CanalDigitaal.nl
www.tv-vlaanderen.be
www.telesat.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in