De weersomstandigheden op aarde worden steeds extremer. Er wordt gesproken over de totale opwarming van de aarde, overstromingen, uitbarstingen en aardbevingen. Overal op aarde sneuvelden droogterecords of waren de overstromingen juist groter dan ooit. En de beelden van de verschillende aardbevingen op de televisie zijn iedere keer schokkender.
Klimaatverandering
Uit een vergelijking van het klimaat van 2000 tot 2010 en het klimaat in de periode van 1950 tot 1980 blijkt dat onze planeet ongeveer 0,8 graden warmer is geworden. Dat lijkt niet zoveel en voor ons koude kikkerlandje misschien wel prettig, maar klimaatverandering houdt meer in dan alleen een aangename temperatuur. Het betekent namelijk ook een stijging van de zeespiegel, veranderende (of verminderende) regenpatronen, het smelten van de ijskappen, heftigere orkanen en verschuiving van het seizoen.
Plotselinge klimaatveranderingen in het verleden
De klimaatveranderingen lijken een probleem van de laatste jaren, dat is echter niet zo. In de geschiedenis van de aarde zijn er meer extreme klimaatveranderingen bekend. De meest bekende daarvan is door de grote meteoorinslag nabij Yucatan, circa 64 miljoen jaar geleden. Hierdoor daalde de temperatuur drastisch en veranderde de zeestromingen.
Hedendaags
Een triest record in 2010: 295.000 mensen zijn een niet-natuurlijke dood gestorven door in totaal 950 natuurrampen. Het afgelopen jaar was een recordjaar voor natuurrampen. Stormen en overstromingen zijn ongeveer 90% van alle gerapporteerde rampen in het afgelopen jaar. De vijf grootste natuurrampen op basis van de definitie van de Verenigde Naties zijn:
- de aardbeving in Haïti (12 januari)
- de aardbeving in Chili (27 februari)
- de aarbeving in Centraal-China (13 april)
- de hittegolf in Rusland (juli tot en met september)
- de overstromingen in Pakistan (juli tot september)
Andere effecten van klimaatverandering
Door het stijgen van de temperatuur (het broeikaseffect) zal de zeespiegel verder stijgen door het afsmelten van gletsjers en andere ijsmassa's. Hierdoor zal het aantal overstromingen toenemen. Klimaatzones gaan opschuiven over de aarde en daarmee veranderen de bestaande ecosystemen. Denk hierbij aan het afsterven van koraal en andere flora en fauna.
Zoetwatertekort in het Midden-Oosten, de Sahel, Australië en Midden-Amerika zal toenemen, terwijl in Nederland de gewassen mogelijk juist harder gaan groeien doordat het natter en warmer wordt.
Zo zal het in bepaalde delen van de wereld misschien wel extreem droog worden, maar in andere delen weer extreem nat. Al deze veranderingen kunnen een verwoestende werking hebben op de flora en fauna van onze planeet en daardoor ook op onze voedselwinning.
Nederland
Langzamerhand wordt het steeds iets warmer in ons land, hierdoor kunnen bomen en andere planten uit zuidelijkere landen (en dus warmere klimaten) steeds beter gedijen in ons land. Een deel van de natuurlijke vijanden zal met de migrerende planten meetrekken, zoals rupsen en kevertjes. Maar tegelijkertijd dat er in ons land nieuwe planten gedijen, zullen andere bestaande planten het moeilijker krijgen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat deze gaan verdwijnen. Onderzoekers van de Universiteit Leiden vonden juist dat er sinds 1980 in Nederland meer plantensoorten bijgekomen zijn dan er zijn verdwenen.
www.vwkweb.nl
Vakblad Natuur, Bos, Landschap, 2007