Joseph Goebbels was minister van propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog en Hitlers trouwste bondgenoot. Ook wordt Goebbels door veel mensen gezien als leugenaar die medeverantwoordelijk  is voor de vreselijke dingen die in Duitsland gebeurde tijdens de oorlog.

Bij de NSDAP

Joseph Goebbels had een hele moeilijke jeugd, op school werd hij vaak uitgelachen door de andere kinderen. Hij hoorde er nooit helemaal bij. Later schreef hij verschillende stukken voor tijdschriften, een roman en toneelstukken, maar niemand wilde het publiceren. Ook was hij afgekeurd voor de militaire dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door deze gebeurtenissen was Goebbels erg gefrustreerd.

In 1924 kwam Goebbels binnen de Nationaal Socialistische Democratische Arbeids Partij (NSDAP). Toen hij Hitler voor het eerst ontmoette was hij meteen onder de indruk van hem. Hitler maakte hem districtsbestuurder van Berlijn, en Goebbels bleek talent te hebben voor het houden van toespraken en het overtuigen van mensen.

Propaganda

Vroeger had Goebbels helemaal niet zulke nationaalsocialistische en racistische denkbeelden maar voor Hitler besloot hij een nieuw leven te gaan leiden. In 1933 werd Goebbels benoemd tot minister van Propaganda. Hij moest het Duitse volk de nazi-ideologie inprenten met zijn propaganda. Hierbij sprak hij lang niet altijd de waarheid. Goebbels maakte gebruik van verschillende propaganda technieken. Zo zorgde hij ervoor dat joden geen boeken meer mochten schrijven en geen kunst meer mochten maken. Ook werden er vaak propagandafilms gemaakt waarin joden zwartgemaakt werden. De films werden gemaakt in de vorm van een documentaire, zodat het volk het eerder zou geloven.

Leugenaar

Goebbels hield er van om zijn tegenstander Churchill zwart te maken, en deed dat ook vaak. In zijn propaganda ging het vooral over hoe goed Duitsland was en dat joden slecht waren. Deze boodschappen herhaalde hij zo vaak mogelijk, zodat mensen het vanzelf gingen geloven.

Goebbels vond dat je zelf de waarheid moest veranderen, zodat het gunstig was voor de partij en voor Hitler. Zo zorgden zijn partijleden ervoor dat alle joodse bezittingen vernield werden en beweerde Goebbels de dag daarna dat er helemaal niks gebeurd was. Ook loog hij iedereen voor over de oorlog. De overwinningen van Duitsland verheerlijkte hij en de verliezen negeerde hij.

Het einde van Goebbels

Na de zelfmoord van Hitler aan het einde van de Tweede Wereldoorlog besloot ook Goebbels zelfmoord te plegen. Hij vermoordde zijn kinderen met behulp van capsules. Daarna liet hij zichzelf en zijn vrouw doodschieten in de tuin. Deze zelfmoord is te zien in de film Der Untergang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in