Rookmelders zijn van levensbelang. In dit artikel leest u hoeveel rookmelders u moet ophangen en waar u ze moet ophangen. Ook vindt u enkele tips over rookmelders.

Waarom een rookmelder?

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt wordt uw reukorgaan uitgeschakeld. U wordt dus niet wakker van de rook. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! De rest kunt u zelf invullen… Rookmelders zijn dus echt van levensbelang. Denk dan niet alleen aan uzelf, maar ook aan de rest van uw gezin.

Hoeveel rookmelders?

Minimale beveiliging

Voor een minimale beveiliging moet op elke verdieping in de centrale gang een rookmelder hangen. Bedenk wel dat als een brand in een andere ruimte dan de gang ontstaat, de rook eerst een paar deuren voorbij moet voordat de rookmelder de rook waarneemt. De brand kan zich in de tussentijd dan al ontwikkelen tot een flinke brand. Zo kan bijvoorbeeld de televisie op uw slaapkamer door kortsluiting gaan branden. Als u met de slaapkamerdeur dicht slaapt, duurt het even voordat uw rookmelder in de gang in alarm gaat.

Goede beveiliging

Voor een goede beveiliging zorgt u dat u op iedere verdieping in de centrale hal een rookmelder heeft hangen, plus in alle slaapkamers. Zo wordt u op tijd gewaarschuwd als er brand is.

Maximale beveiliging

Voor een maximale beveiliging hangt u in elke ruimte in uw huis een rookmelder, met uitzondering van de keuken, toilet en badkamer. In uw keuken en badkamer kan de melder immers regelmatig afgaan door stoomvorming. Door de vele loze alarmen zult u snel geneigd zijn de de batterij te verwijderen, hetgeen niet wenselijk is.

Waar hang ik een rookmelder?

Hang een rookmelder altijd aan het plafond. Rook bestaat uit hete brandgassen en zal altijd opstijgen.

  • Plaats een rookmelder minimaal 50 cm vanaf de zijwand.
  • Plaats een rookmelder niet in de punt van een schuin plafond maar op afstand van de punt.

In de handleiding van uw rookmelder vindt u meer informatie over het bevestigen van uw rookmelder.

Waar hang ik een rookmelder niet?

  • In ruimtes waar stoomvorming kan optreden (keuken en badkamer).
  • Boven radiatoren en nabij ventilatieopeningen (door de stroming kan de rook de melder slecht bereiken).

Koppelbare rookmelder

Tegenwoordig zijn er draadloos koppelbare rookmelders verkrijgbaar. Deze rookmelders hebben als groot voordeel dat alle rookmelders in alarm gaan zodra één melder rook detecteerd. De melder in de woonkamer gaat bijvoorbeeld dus ook in alarm bij brand op zolder. Zo wordt u dus nog sneller gewaarschuwd.

Tips

  • Test uw rookmelder wekelijks op zijn juiste werking.
  • Reinig de rookmelder maandelijks d.m.v. een stofzuiger.
  • Zorg dat u een reservebatterij heeft voor het geval de batterij leeg is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in