Een aquarium hebben is leuk, maar het vergt wel wat tijd. Je moet goed nadenken over de vissen die je kiest en hoe je die moet verzorgen. Maar ook het inrichten van je aquarium is heel belangrijk.

Stap 1: Het aquarium

De eerste stap is het uitkiezen van een aquarium. Het wordt afgeraden om een tweedehands aquarium te kopen, ook al is dit vaak een stuk goedkoper. Meestal hebben de mensen die het aquarium weg doen hier een goede reden voor. Het kan zijn dat er een ziekte in de bak zit, die er moeilijk uit te halen is, of dat er krassen in zitten. Je kunt dus het beste naar een dierenwinkel gaan om een aquarium uit te kiezen. Ook zijn er speciale aquariumwinkels en veel tuincentra hebben ze ook.

Bij het kiezen van een aquarium moet je goed nadenken over de grootte. Een groot aquarium is leuk, maar wel een stuk bewerkelijker dan een klein aquarium. In een klein aquarium kunnen weer een stuk minder vissen, ze moeten namelijk genoeg ruimte hebben.

Stap 2: Aquariumtoebehoren

Aan een aquarium alleen heb je niet genoeg. Omdat het zo’n grote bak is, kun je hem niet iedere week helemaal verschonen. Het is daarom handig om een filter te hebben die het water schoon houdt. Wanneer je warmwatervissen in je aquarium wilt, dan moet je ook een verwarming in het water hebben. Hierop kun je de temperatuur instellen die het water moet hebben. Daar hoort ook een temperatuurmeter bij, zodat je altijd kunt zien of het water op de goede temperatuur is. Tenslotte heb je nog een lamp nodig. Dit is vooral erg belangrijk voor de planten in de bak. Bij veel aquaria zit de lamp al ingebouwd.

Stap 3: Bodembedekking

Voor de vissen is de ondergrond erg belangrijk. Je hebt verschillende soorten ondergrond. Steentjes komen het meest voor, je hebt ze in allerlei kleuren. De felle kleuren zoals roze, blauw en rood worden meestal gebruikt voor een vissenkom en zijn niet zo geschikt voor een aquarium. Je kunt het beste neutrale kleuren nemen. Zwart ziet er chic uit, maar is eigenlijk te donker voor de vissen. Wit is juist weer te licht, het weerkaatst het licht van de lamp. Het beste is om steentjes te nemen die niet helemaal wit zijn, maar wel een lichte kleur hebben.

Meestal wordt gezegd dat de stenen aan de voorkant ongeveer op vier centimeter hoogte moeten liggen en de stenen achterin op acht centimeter hoogte. Dit hoeft natuurlijk niet precies, maar het is wel een goede indicatie. Als je bij de dierenwinkel doorgeeft wat de maten van je aquarium zijn, dan weten zij vaak wel hoeveel zakken stenen je daar voor nodig hebt.

Stap 4: Planten

Planten zijn ook erg belangrijk in je aquarium. Ten eerste zien ze er natuurlijk leuk uit, je aquarium lijkt hierdoor meer te leven. Je kunt aan de achterwand van je aquarium ook een speciale poster plakken waar verschillende planten en andere dingen op staan, dit geeft nog meer sfeer in je aquarium. Bovendien creëert het rust voor de vissen, omdat je nu niet aan alle kanten door de bak heen kan kijken. Planten zorgen ook voor het zuurstofgehalte in de bak. Het is daarom zeker aan te raden om speciale zuurstofplantjes te kopen. Tenslotte zijn de planten belangrijk als bescherming voor de vissen. Vooral zwangere vissen en net geboren visjes gebruiken de planten om zich af te zonderen van de rest. Zet daarom plantjes in bosjes bij elkaar, zodat ze echt een beschermde omgeving vormen.

Je hebt verschillende soorten planten voor in aquaria. Er zijn speciale mossen, voor- midden- en achterbeplanting. Wanneer je niet weet wat voor planten je moet nemen, dan kun je advies vragen bij de dierenwinkel.

Stap 5: Vissen

De laatste stap is natuurlijk de vissen. Je moet er goed over nadenken wat voor vissen je in je aquarium wilt, want er is ontzettend veel keus. Wanneer je voor het eerst een aquarium hebt, is het verstandig te beginnen met guppen. Dit zijn gemakkelijke vissen die niet veel eisen stellen aan de temperatuur en waarde van het water. Natuurlijk zijn er ook nog veel andere vissen waar je goed mee kan beginnen, zoals de Black Molly en de Neontetra. Wanneer je meerdere soorten vissen in je aquarium neemt, is het belangrijk te vragen of deze vissen wel samen kunnen leven.

Pas als je aquarium twee weken lang vol met water en planten staat, is het geschikt om er vissen in te houden. In de winkel is ook een speciale vloeistof te koop die van kraanwater aquariumwater maakt. In dit geval is het niet nodig twee weken te wachten, maar is het water meteen geschikt voor de vissen. Schrik niet als er in het begin meteen een aantal vissen dood gaat. Tijdens de verhuizing naar het nieuwe aquarium krijgen de vissen veel stress, waar ze zelfs een paar weken later nog dood aan kunnen gaan. Ook kan het zijn dat ze een ziekte hebben opgelopen bij de kweker. Wanneer de vissen steeds dood blijven gaan, is het verstandig je aquariumwater te controleren op ziektes en andere afwijkingen. Hier zijn speciale materialen voor te koop in de winkel.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in