Teken zijn parasieten die van het bloed leven van gewervelde dieren zoals; vogels, reptielen en zoogdieren. De grote boosdoener onder de teken zijn de schapenteken die besmet zijn met de Borrelia-bacterie. De schapenteek is een teek die voornamelijk bloed zuigt bij schapen, maar ze gebruikt ook de mens als gastheer. De schapenteek kan de Borrelia-bacterie overdragen aan de mens, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

In de jaren tachtig werden de eerste gevallen van de ziekte van Lyme bekend in Nederland. Jaarlijks krijgen meer dan twintigduizend mensen de ziekte van Lyme in Nederland. Niet alleen mensen kunnen de ziekte van Lyme krijgen, maar ook honden en katten kunnen deze ziekte krijgen.

Een tekenkbeet

Teken leven in schaduwrijke omgevingen nabij de grond. Ze komen veel voor in bossen, parken, duinen en zelfs in achtertuinen. Teken kunnen niet vliegen en springen en leven vaak op hoge grassprieten, alwaar ze wachten op een bloedmaaltijd.

Warme vochtige plekken zoals; liezen, achter de oren, haargrens, oksels en knieholtes zijn de favoriete plekken van teken, om het bloed uit hun gastheer te zuigen. Na het bijten hechten teken zich vast aan het lichaam en kunnen ze wel zeven dagen lang op dezelfde plek bloed nuttigen, mits ze niet worden waargenomen en verwijderd.

Ziekte van Lyme door een tekenbeet

Een teek kan Borrelia-bacteriën meestal pas na twaalf uur overdragen aan een gastheer. Daarom is het aangeraden om een teken na waarneming direct te verwijderen met een tekentang of tekenpincet. Een teek is meestal net zo klein als een speldenknop, maar kunnen door het zuigen van bloed een centimeter worden in omvang. Na een beet ontstaat er meestal een rode ronde vlek rondom de beet. Ongeveer een kwart van de teken is besmet met de Borrelia-bacterie. Een tekenbeet hoeft daarom niet altijd de ziekte van Lyme te veroorzaken.

De ziekteverschijnselen van de ziekte van Lyme zijn:

  • Verlamming
  • Pijn en kramp in spieren en gewrichten
  • Krachtverlies
  • Ernstige vermoeidheid

Het voorkomen van een tekenbeet

Als je naar het park of naar het bos gaat, blijf dan op de paden. Op paden is de kans op een tekenbeet veel kleiner dan op het gras of in de struiken. Een insectwerend middel zoals Deet op de ontblote lichaamsdelen smeren werkt ook afstotend voor teken. Kleding impregneren met insecticide permethrine beschermt ook tegen teken. Mocht je toch gebeten worden verwijder de teek dan heel voorzichtig met een tekenpincet of tekentang en ontsmet hierna de wond. Indien je na enkele dagen ziek begint te worden raadpleeg dan uw huisarts. De huisarts kan je dan antibiotica voorschrijven, zodat er een halt wordt toegeroepen aan de ziekte van Lyme.

Tekenbeten bij honden en katten

Huisdieren zoals katten en honden zijn zeer gevoelig voor tekenbeten. Soms krijgen ze er jeuk van en gaan ze krabben, maar niet altijd hoeven ze er last van te hebben, controleer je huisdier daarom regelmatig op tekenbeten.

Een tekenbeet kun je bij een kat voorkomen door het niet naar buiten te laten gaan. Bij een hond is het te voorkomen door tijdens het aangelijnd uitlaten, de hond op de paden te houden. Uiteraard heeft een hond of kat er ook weleens zin in om buiten lekker te ravotten in het gras of in de struiken. Gelukkig zijn er voor deze huisdieren ook middelen beschikbaar om tekenbeten zoveel mogelijk te beperken.

Uw huisdier besprayen middels een plantenspuit gevuld met een oplossing van een dopje azijn, teetrea en druppels lavendel, schijnt tekenafwerend te werken. Ook zijn er middelen die je bij de dierenarts of dierenwinkel kunt aanschaffen zoals een scaliborhalsband voor honden. Speciale sprays en pipetten met tekenwerende middelen helpen ook goed tegen tekenbeten bij huisdieren. Informeer hiernaar bij de dierenarts of dierenwinkel.

www.tekenlyme.nl
www.lymenet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in