De meeste kankerpatienten krijgen na chemotherapie ook een behandeling radiotherapie. Hoe gaat dat ongeveer in zijn werk? Vaak is het zo dat je een bepaalde periode elke dag naar het ziekenhuis moet voor deze behandeling. Sommige mensen moeten twee weken, terwijl anderen 5 weken moeten. Hoe vaak je moet hangt mede af van je vorm en voorgaande behandeling.

Radiotherapie aan je borst

Hieronder volgt een kleine samenvatting van hoe radiotherapie ('bestraling' in de volksmond) werkt wanneer je je borst bestraalt word in het ziekenhuis.

Ik las een quote die mij erg aansprak op www.tegenkanker.be, namelijk: "Het bestralingstoestel zendt onzichtbare stralen in het lichaam en brengt zo energie over tot in de kwaadaardige cellen. De bedoeling van de bestraling is de kwaadaardige cellen te doden, of minstens hun groei sterk af te remmen. Goedaardige cellen ondervinden ook wel hinder, maar kunnen zich uiteindelijk weer herstellen. Bovendien wordt de bestraling steeds gerichter, waardoor minder en minder goede cellen schade berokkend wordt."

Bijwerkingen bestraling

Er zijn patiënten die weinig of geen hinder ondervinden. Het is zeker niet zo dat elke bestraling bijwerkingen heeft. Wel moet je een aantal weken aan een stuk naar het ziekenhuis komen. Dat weegt vaak nog het zwaarst. Het feit dat je er geen last van hebt, betekent ook niet dat de behandeling geen effect heeft gehad. Als er veel zichtbare bijwerkingen zijn, wil dat niet ook zeggen dat de bestraling beter of krachtiger was.

In het ziekenhuis

Je komt te liggen op een smalle tafel die in hoogte verstelbaar is. De tafel kan bewegen van voor naar achter en van boven naar beneden. Op een scherm is te zien in cijfers hoe de tafel is ingesteld. De medewerkers hebben de eerste keer veel werk met het op de juiste positie leggen van de patient. Deze informatie wordt opgeslagen in je persoonlijke profiel in het ziekenhuis en zal elke keer voor je behandeling opgevraagd worden. Daardoor is het de volgende keren veel makkelijker en vlotter gaat om de patient juist neer te leggen. Dit is voor de veiligheid ook erg belangrijk, zodat de patient elke keer vanuit de zelfde hoek wordt bestraald.

 

In de meeste gevallen bij het bestralen van je borst krijg je kleine tattoo punten links en rechts naast je borst, en tussen je borsten twee boven elkaar, hierover heen komt een rode lichtlijn te lopen zodat ze precies kunnen zien hoe je moet liggen. Een soort camera draait om je heen tijdens de bestraling, en op dat moment moet je je adem vasthouden.

 

Er staat een scherm aan het voeteneind, die je kan zien door spiegeltjes aan je bril. Je krijgt een knijper op je neus en een (duik) snorkel in je mond. Op het scherm is je ademhaling te zien doormiddel van een lijn en een teller die afloopt vanaf het moment dat je je adem in houdt. Je krijgt een knop in je hand, je houdt die ingedrukt, adem twee keer rustig en de derde keer houd je je adem vast tot maximaal 30 seconden (te zien op de teller). De mensen in de andere ruimte vertellen elke keer precies wat je moet doen. Deze mensen kijken ook mee op verschillende beeldschermen die de patient in de andere ruimte nauwlettend in de gaten houden.

 

Resultaat

 

Ik ben erg goed en vriendelijk geholpen in het Westeinde ziekenhuis in Den Haag.

En mijn bijwerkingen waren nihiel, door het in smeren met een vette creme is mijn huid goed gebleven, en begint nu een beetje te vervellen wat normaal is.

Geen pijn gehad en goede begeleiding, ik ben erg tevrede over mijn Radio therapie.

Nu helemaal laten genezen en ondertussen sta ik op de wachtlijst voor de volgende operatie.

Www.tegenkanker.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in