Vanaf januari en februari 2015 krijgen alle huizenbezitters een voorlopig energielabel in de brievenbus. Zo'n label bestond al maar was voorheen niet verplicht. Vanaf heden is deze label wel verplicht. Wanneer een woning bij verkoop of verhuur geen definitief energielabel heeft, krijgt de eigenaar een boete welke kan oplopen tot € 450,00

Wat houdt een energielabel in?

Hiermee kan men in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Zo kunnen mensen bij de keuze van een nieuwe woning kiezen voor een zuinige woning met lagere energiekosten. Dit betekent minder CO2-uitstoot wat beter voor het milieu is.

De energielabel voor woningen geeft met de klassen A tot en met G aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Klasse A is zeer zuinig en klasse G zeer onzuinig. Hierbij wordt gekeken of de woning goede isolatie heeft, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. In het energielabel van de woning staan deze kenmerken beschreven.

Het energielabel bij verkoop van een woning

Officieel hoeft het energielabel pas overhandigt te worden bij de overdracht van de woning. Echter zullen kopers het label al willen inzien om hun keuzes goed te kunnen overwegen. Daarom is het verstandig om tijdig de definitieve label aan te vragen.

Op deze website kan men de energielabel aanvragen : www.energielabelvoorwoningen.nl

Het energielabel bij aankoop van een woning

  • Let op het energielabel
  • Koop op maat, een grote woning verbruikt meer energie dan een kleine
  • Nieuwbouwwoningen of jonge woningen kunnen een A+ of A++ label hebben wat betekent dat ze extra zuinig zijn

Wat als de droomwoning is gevonden maar deze een rood label heeft?

Er zijn manieren om de woning te verbeteren en hem alsnog energiezuiniger te maken. Soms kunnen de kosten voor de energiebesparende maatregelen mee gefinancierd worden in de hypotheek. Daarnaast zijn er mogelijkheden om voor energiebesparende maatregelen een lening te verkrijgen uit het Energiebespaarfonds.

Geldigheid van een energielabel

Een energielabel blijft 10 jaar geldig. Echter is het na verbouwing verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen, omdat het nieuwe energielabel dan de woning wellicht een hogere verkoopprijs oplevert.

Het energielabel bij een huurwoning

Huurders hebben recht op inzage van het energielabel wanneer zij een nieuwe huurwoning willen betrekken. Hoe zuiniger de huurwoning is hoe meer woonpunten zij verkrijgen. Het voordeel van het huren van een woning met een groen label is dat de energielasten lager zijn en het wooncomfort beter is. Echter hangt de eigen omgang met energie ook af van de hoogte van de energielasten.

De energieindex

De Energie-Index komt tot stand op basis van gebouwgebonden maatregelen en gebiedsgerichte maatregelen. Maar omdat gebiedsmaatregelen geen duidelijk voordeel opleveren voor de huurder, is er voor gekozen om deze niet mee te wegen in de waardering van de woning. Daarom is er voor het woningwaarderingsstelsel een tweede Energie-Index bepaald waarin de gebiedsmaatregelen niet zijn meegenomen.

Het verschil tussen de energielabel en de energieindex

Voor het meten van de woonpunten wordt niet naar de vereenvoudigde energielabel gekeken maar naar de energieindex. Het verschil tussen beide is dat de index is gebaseerd op 150 kenmerken van de woning en een gedetailleerder beeld geeft, waarbij de energielabel is gebaseerd op 10 kenmerken van de woning. Het definitieve energielabel is minder geschikt om te bepalen welke energie besparende maatregelen getroffen moeten worden. Om dit te kunnen bepalen, kan men beter kijken naar de energieindex.

 

Voor meer informatie omtrent de woonpunten en de energieindex : www.rijksoverheid.nl

www.rijksoverheid..nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in