Mensen die veel geld verdienen zijn anders dan de rest van ons. Niet alleen hun banksaldo wijkt af van het onze, maar hun hele manier van leven is anders. Welke gewoontes hebben zij, die veel van ons niet hebben? Hier zijn meerdere studies naar uitgevoerd en er zijn talloze boeken, zoals het boek “Rijke Pa, Arme Pa” van Robert Kyosaki  of de vele boeken van Stephen Covey waarin hij zeven eigenschappen van succesvolle mensen definieert. In dit artikel noemen we 12 gewoontes die succesvolle mensen met een hoog inkomen noemen als hun succesfactor.

1)    Ze gooien de TV eruit (en dan vooral reality shows)

Tom Corley  schreef het (in Nederland niet verkrijgbare boek “Rich Habits”. Hij ontdekte dat rijke mensen amper tv kijken.  67% van de vermogenden kijkt dagelijks minder dan een uur televisie. Bij de rest van de bevolking wordt veel meer gekeken. Bij hen kijkt slechts 23% minder dan een uur. Bovendien: slechts 6% van de grootverdieners kijkt soms naar een reality show.
En zeg nou zelf: het is toch ook pure tijdverspilling? Ik kan me in ieder geval nog genoeg avonden herinneren dat ik naar bed ging met het idee dat ik veel beter iets anders had kunnen doen dan bankhangen!

2)    Ze mediteren

Het klinkt misschien wat zweverig, en als iets voor hippies, maar ook de rijken mediteren. Als je het elke dag heel druk hebt, is je hoofd een kakafonie aan stemmen die elk om het hardste roepen: “Je moet de hond nog uitlaten!” of “Vergeet de boodschappen niet” en natuurlijk “Heb ik die presentatie gisteren niet verprutst?”

Al die stemmen geven onrust en vreten energie. Door elke dag minstens 10 minuten te zitten brengen ze hun brein tot rust. En kunnen ze hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden. Hierdoor breng je focus aan in je handelen en kun je weer effectief aan het werk.

Er zijn veel meditatievormen die je kunt uitproberen tot je de voor jou juiste manier hebt gevonden. Zen-meditie, transcendentale meditatie, vipassana, tantrisch, elke stijl heeft zijn eigen accentverschillen. Er zit dus altijd wel iets voor je tussen.

Grootheden als Rupert Murdoch (CEO van Newscorp, waar CNN onderdeel van is) en Oprah Winfrey gingen je voor.

3)    Ze krijgen voldoende lichaamsbeweging

Het zal niet voor het eerst zijn dat je hoort dat lichaamsbeweging goed voor je is. Onderzoek op onderzoek laat zien dat sporten niet alleen voordelen heeft voor de lichamelijke gezondheid, maar dat het ook mentaal  winst oplevert.  Het geeft energie, brengt rust en focus.  Waarschijnlijk is dat waarom 76% van de rijken die Corley onderzocht vier keer per week een goede workout heeft.

4)    Ze investeren hun geld

Geld maakt geld. Die regel hebben grootverdieners als het ware op een tegeltje op kantoor laten drukken. Miljonairs blijken jaarlijks haast 20% van hun inkomen te investeren. Het grootste deel zit ruim boven de 15%.

Nu is het voor rijke mensen natuurlijk makkelijk investeren; ze hebben immers veel geld, dus is het voor hen makkelijker om de dagelijkse prioriteiten (huis, eten en dergelijke) te betalen. Maar toch is dit iets waar we van kunnen leren. Kijk of je zelf ook geld kunt maken van geld. Dat kan al heel eenvoudig, door automatisch te beleggen (vanaf € 50 per maand) of bijvoorbeeld mee te doen met crowdfunding. Bij sites zoals www.geldvoorelkaar.nl kun je zelf bepalen aan welke ondernemers je een lening wilt verstrekken. Dit kan al vanaf € 100. Je ontvangt dan een fijne rente en het zoeken van mooie projecten kan een leuke hobby worden.

5)    Ze denken voor ze iets zeggen

Mensen met een vet loonstrookje hebben de gewoonte om eerst te denken voordat ze iets zeggen. Ze roddelen niet en flappen niet alles wat in hen opkomt eruit. Slechts 6% van de rijken blijkt “het hart op de tong” te hebben.

6)    Ze worden vroeg wakker

Rijke mensen willen alles uit hun dag halen. Dus weg met die snooze-knop. Sta vroeg op en je krijgt veel gedaan.  Laura Vanderkam, schrijfster van “What the most succesfull people do before breakfast” stelt dat van de 20 topmensen er 18 voor zessen hun bed uitkomen!

7 Eet gezond

Mensen bij wie het geld binnenstroomt eten goed. En dan niet alleen als je kijkt naar het soort restaurants waar ze komen, maar ook als je kijkt naar de gezondheid van hun dieet. Rijke mensen eten dagelijks minder dan 300 “lege calorieën” per dag.

8)    Ze lezen

Een boek is een magisch instrument: het opent nieuwe werelden en inzichten voor je. Grootverdieners weten hier gebruik van te maken. Ze lezen voor hun werk en ze lezen voor hun plezier. 88% van de grootverdieners leest dagelijks minstens een half uur voor hun ontwikkeling. En 86% van hen is echt dól op lezen.

9)    Ze hebben een avondritueel

Succesvolle mensen hebben een vast ritueel voor de avond. De één neemt een brandy bij de open haard en gaat dan naar bed, de ander leest een boek. Weer een ander neemt de hond mee als hij gaat hardlopen. Wat ze ook doen; het is een vast ritueel. Dit creëert een routine en stabiliteit, wat hen helpt de zaken van de dag op een rijtje te zetten en te ontspannen zodat ze ’s nachts rustig kunnen slapen.

10 Ze beginnen voor zichzelf

Niet voor iedereen weggelegd, maar rijke mensen zijn vaak rijk geworden door hun eigen bedrijf op te starten. Soms een high-tech startup, soms iets basaals als een afvalverwerkingsbedrijf.

11)    Ze houden een to-do lijst bij

Druk, druk, druk! Het is soms lastig om je prioriteiten helder te hebben. Daarom houden succesvolle mensen vaak een to-do lijstje bij. Hierdoor hoeven ze niet meer na te denken over hun volgende actie en kunnen ze efficiënt doorwerken en meer gedaan krijgen.

12)    Ze Netwerken

Geld verdienen doe je niet alleen. Daar heb je anderen voor nodig. Netwerken is dé manier om nieuwe partners te vinden. 79% van de grootverdieners besteedt maandelijks minstens vijf uur aan netwerken.

Conclusie

Het blijkt dat de meeste rijke mensen deze gewoontes hebben aangeleerd. En waarom? Omdat het werkt. Dus waarom zou het voor ons niet werken? Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat de gewoontes volgen op de rijkdom, in plaats van de rijkdom op de gewoontes. Maar zeker is dat de hierboven genoemde gewoontes discipline en uithoudingsvermogen vereisen. Hard werk en ijver.

Laten dat nu precies de eigenschappen zijn die je nodig hebt voor succes en die je met deze gewoontes kunt trainen. Goede kans dus, dat als jij jezelf deze gewoontes ook eigen maakt, je ook verbeteringen in je leven zult zien.
 

Bol.com
Rijke Pa, Arme Pa – Robert T. Kyosaki
De zeven eigenschappen van effectieve mensen – Stephen Covey
Rich Habits – Tom Corley
www.thehuffingtonpost.com
www.lekkerlezen.net

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in