Om een goede oplichter te zijn moet je je continu blijven vernieuwen. Een truc die vorig jaar werkte, werkt dit jaar waarschijnlijk niet meer namelijk, want mensen weten nu waar ze op moeten letten. Ze zijn je dus altijd een stapje voor. 

De truc

Dit keer zijn de dieven in oplichtersland erg creatief geweest en hebben weer een nieuwe truc bedacht. De thuisblijvers ontvangen een e-mail van de oplichter die zich voordoet als de partner, vriend of familielid van het slachtoffer. In de mail vraag hij om geld op te sturen, omdat hij op vakantie zou zijn gestrand. Tot nu toe zijn er al 80 mensen die bij de Fraudehelpdesk hebben gemeld op deze manier opgelicht te zijn. Zij ontvingen allemaal de vraag om geld op te sturen, omdat hun bekende zou zijn bestolen, hun koffer was gestolen of niet aangekomen en hij had geen geld in de handbagage koffer of iets dergelijks. Achteraf bleek dit niet het geval te zijn.

Noodkreet 

De dieven blijken goede hackers te zijn en breken in de hotmail of gmail in van het een persoon. Via die e-mail wordt er ingelogd in het Facebook- of LinkedIn-account van deze persoon. Nu gaan ze onder die naam e-mails rondsturen met daarin uitgelegd wat een pech ze hebben gehad op vakantie. Hij is beroofd of iets dergelijks en enkele van de vrienden van deze personen willen helpen en sturen het geld op. Een man is er ingetuind, omdat hij dacht dat een oude liefde in geldnood zat op vakantie. Hij maakte daarop een geldbedrag van maar liefst € 1.300,- over recht in de handen van de dieven.

Nigeriaanse bende

Verwacht wordt dat er een Nigeriaanse bende actief is, laat een woordvoerder van de Fraudehelpdesk weten. Ze zouden werken vanuit Engeland die ook fishingmails sturen uit naam van grote banken. Voorheen waren deze e-mails in slecht Nederlands geschreven of vertaald, maar ze worden steeds professioneler en moeilijker te herkennen. Met deze e-mails probeert de bende via het verkrijgen van persoonlijke gegevens geld te stelen. 

Opletten dus

Oplichters praktijken zijn van alle tijdens. De truc is om wantrouwig te zijn als je mensen niet real life spreekt, vooral bekenden. onbekenden kunnen je oplichten waar je bij staat, want het zijn geboren leugenaars. Vooral 50 plussers moeten uitkijken. Zij zijn vaak het doelwit, omdat ze niet zo thuis zijn met de computer en internet en daarom vaak verdachte signalen niet op zullen pikken. Met een zielig verhaal kom je al snel ver bij ze, dus dat is een kwetsbare doelgroep. Wanneer iets te goed lijkt te zijn om waar te zijn is het dat ook meestal. Houd dat goed in je achterhoofd. Heeft een onbekende opeens een grote verrassing voor je of heb je plotseling een grote prijs gewonnen, bedenk dan altijd dat het wel eens een truc kan zijn. Wees op je hoede, want mensen waar die positief verrast worden willen nog wel eens kwetsbaar zijn en makkelijk te beïnvloeden. Er is bijna altijd een addertje onder het gras, want voor niets komt de zon op. Nu blijkt dus dat zelfs je eigen familie of vrienden, althans, de criminelen die zich als hen voordoen, ook niet te vertrouwen zijn. Jammer dat we niet meer uit kunnen gaan van de goedheid van de mensen, omdat we onszelf daarmee geheid ooit in de vingers zullen snijden. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in