Jeruzalem is een van de meest historische steden van de wereld. Vele oorlogen zijn om Jeruzalem gevoerd en nog steeds is het niet erg vredig in het gebied rond Jeruzalem. In de loop van de geschiedenis hebben de Israëlieten veel gevochten om de stad te behouden. De stad is meerdere keren ingenomen en grotendeels vernietigd. Jeruzalem is een kruispunt van verschillende religies. Dit heeft voor veel strijd gezorgd, maar ook voor veel mooie monumenten, kunstwerken en gebouwen.

Algemene informatie en korte geschiedenis

Het is niet zeker in welk jaar Jeruzalem is gesticht. Waarschijnlijk tussen de vijftiende en achtiende eeuw voor Christus. Jeruzalem is in de duizend jaar voor Christus vaak aangevallen. Zo heeft de Babylonische heerser Nebukadnezar Jeruzalem veroverd en de inwoners weggevoerd naar Babylon. Nadat Babylon veroverd werd door de Perzen, keren veel joden terug naar Jeruzalem. Daar herbouwen ze de stad. Ook bouwden zij opnieuw een tempel, deze was namelijk door de Babyloniërs verwoest. In het jaar 63 voor Christus werd de stad veroverd door de Romeinen. In het jaar 66 na Christus braken er grote opstanden uit in Jeruzalem. De Romeinen vernietigden daardoor grote delen van de stad en de tweede tempel werd in brand gestoken. Juist in de Middeleeuwen is Jeruzalem een plek van strijd geweest. Er zijn negen kruistochten richting Jeruzalem ondernomen, de een meer succesvol dan de andere. Jeruzalem wisselde meerdere keren van bezetting door de Arabieren, danwel de kruisvaarders. Uiteindelijk wonnen de Arabieren en kwam Jeruzalem onder Turkse heerschappij. In het jaar 1917 werd Jeruzalem veroverd door de Britten. Deze bestuurden het land totdat volgens de Verenigde Naties de bevolking klaar was om een zelfstandige staat te vormen. Onder leiding van Ben Goerion werd op 14 mei 1948 de staat Israël uitgeroepen. Als reactie hierop vielen meerdere Arabische landen Israël binnen. Echte vrede in het Midden-Oosten is er nog steeds niet. Jeruzalem is sinds 1950 de hoofdstad van de staat Israël. Ondanks de aanslagen is het een zeer mooie stad die druk bezocht wordt door christelijke en islamitische pelgrims.

Bezienswaardigheden en belangrijke religeuze plaatsen

Klaagmuur

Nadat de tempel in 70 na Chr. werd vernietigd door de Romeinen bleef er maar weinig van over. Wat er van overgebleven is staat tegenwoordig bekend onder de naam 'Klaagmuur'. De muur staat ook wel bekend onder de naam 'Westmuur'. Deze muur is van grote betekenis voor de religieuze joden in de stad. De muur kreeg de naam 'Klaagmuur' vanwege het geklaag van de joden dat gebeurde bij deze muur. Hiermee drukten ze hun verdriet uit over de verwoesting van de tempel en de verstrooiing van de joden over de hele aarde. Vaak stoppen joden kleine briefjes in de groeven van de muur. Hierop staan gebeden en wensen. De muur is niet alleen voor joden een belangrijke plek. Ook islamitische pelgrims gaan richting de Klaagmuur. Volgens hen zou Mohammed het dier waarmee hij naar de hemel vloog, aan deze muur hebben vastgebonden.

Rotskoepel

De Rotskoepel is geen moskee maar een gedenkplaats. Deze gedenkplaats is in de zevende eeuw na Chr. gebouwd. Het is voor religieuze joden een doorn in het oog, omdat het op de plek staat waar volgens hen de nieuwe tempel moet worden gebouwd. De Rotskoepel staat vlakbij de klaagmuur. Ook staat de Al-Aqsamoskee hier vlakbij in de buurt, een zeer belangrijke plek voor moslims. Tegenwoordig is de Rotskoepel alleen toegankelijk voor moslims. In 2000 werd de plek bezocht door de premier van Israël, Sharon, maar dit zorgde voor groot protest en oproer. Onder de Rotskoepel zouden volgens verhalen de resten van de tempel van Salomo liggen. Ook dit zorgt ervoor dat de Tempelberg, waarop de Rotskoepel staat, een plek is waar om getwist wordt.

Heilige Grafkerk

Deze kerk is een christelijke kerk in de oude stad van Jeruzalem. Deze kerk heeft ook wel de naam 'Kerk van de wederopstanding'. Er gaan verhalen de ronde dat hier Jezus zou zijn gekruisigd en begraven. Vandaar ook de naam 'Heilige Graf'. In de bijbel staat dat de plaats waar Jezus zou zijn gekruisigd buiten de stad lag. Joden kruisigden immers geen mensen binnen in de stadsmuren. Daarom werd deze plek wel in twijfel getrokken als werkelijke kruisigingsplaats. Recent onderzoek toonde echter aan dat vlak na de dood van Jezus, Jeruzalem flink is uitgebreid. De plaats (waar nu de Heilige Grafkerk staat) zou toendertijd buiten de muren hebben gelegen. Sinds de vierde eeuw na Chr. is dit een belangrijk oord voor christelijke pelgrims.

Conclusie

Ondanks de oorlogen, aanslagen en oproeren die er zijn geweest, is er toch nog veel moois te bekijken in Jeruzalem. Het is een stad waar verschillende religies samenkomen. Voor joden, christenen en moslims is Jeruzalem een belangrijke plek.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in