Zowel kinderen als volwassen worden wel eens geplaagd. Maar waar trekt men de grens? Plagen blijft niet altijd zo onschuldig als in het begin de bedoeling was en wordt al gauw pesten.
Verschil tussen plagen en pesten
Plagen
Plagen is eigenlijk heel onschuldig en het is ook niet de bedoeling om mensen te kwetsen. Men haalt eerder een grapje uit. Plagen kunnen de meeste mensen ook nog verdragen. Voorbeelden van plagen zijn een nepspin op iemand zijn stoel leggen, een ludiek gedicht over een bekendheid, een sticker op iemand zijn rug kleven. Plagen is vaak een heen en weer spelletje tussen enkele personen. Er is geen verschil van macht tussen plager en de geplaagde.
Pesten
Pesten gaat heel wat verder dan plagen. De pester heeft de intentie om de persoon te kwetsen. In tegenstelling tot plagen, is er bij pesten wel een machtsverschil. De pester staat boven de gepeste. Pesten kan lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Het heeft een invloed op het zelfbeeld van een persoon en blijft vaak jaren aanslepen. Voorbeelden van pesten zijn iemand bedreigen, iemand voortdurend uitschelden, een website met haatreacties tegen iemand, personen tegen iemand opzetten door leugens te vertellen.
Oorzaken
Sommige mensen lopen meer risico om gepest te worden dan anderen. Dat wil niet zeggen dat ze het uitlokken, ze hebben echter een zwakke plek. Vaak is het zo dat ze niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen. Pesters merken dit gauw op en kiezen er dan ook de zwakste schakel uit.
Vaak kiest men er mensen uit die gewoon net een beetje anders zijn dan de meeste mensen. Dit kan gaan over de haarkleur, lichaamsbouw, taal, overtuiging, religie, gezinssamenstelling, intelligentie en interesses. Mensen die door een uiterlijk kenmerk gepest worden, willen vaak dit veranderen. Dit is niet nodig. Dit maakt hen wie ze zijn en dat gegeven is uniek. Ouders en leerkrachten moeten dit meermaals benadrukken.
De pester
De pester is vaak iemand die zelf erg onzeker is over zichzelf. Dit verbergt hij door macht uit te stralen en door te pesten. Bang zijn om zelf gepest te worden, is iets wat vaak gezien wordt bij pesters. Iemand die pest, kampt vaak met enorm veel frustraties die hij op deze manier uit. Ook is het mogelijk dat hij jaloers is op diegene die hij pest. Een kind dat bijvoorbeeld altijd tienen haalt, wordt gepest door de minst intelligente jongen van de klas.
Daarnaast heb je ook de meelopers. Diegene die niet zelf pesten maar wel mee lachen met de anderen. Ze doen er ook niks aan om het pestgedrag te doen stoppen. Dat maakt hen misschien wel meer verantwoordelijk dan de pester zelf. Zij kunnen het pestgedrag namelijk wel doen stoppen door het te melden of de pester erop aan te spreken.
Het pesten doen stoppen
Het duurt vaak een hele tijd voor iemand erover durft te praten. Iemand die gepest wordt schaamt zich en geeft zichzelf de schuld. Na een tijd kan het zijn dat iemand die voortdurend voor dom, dik en lui wordt uitgescholden zichzelf ook zo gaat zien.
Erover praten is een eerste stap om het pesten te doen stoppen. Op school kan men terecht bij de juf of bij een vertrouwensleerkracht. Op de werkvloer kan men het aan een goede collega, de baas of aan de vertrouwensarts vertellen.
Er zijn tegenwoordig ook tal van trainingen gericht op assertiviteit, zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dit zijn goede initiatieven voor mensen die nog niet zo sterk in hun schoenen staan. Ze leren hier opkomen voor zichzelf en hoe ze bepaalde situaties moeten aanpakken.
Wanneer je gepest wordt
- Durf erover te praten, het is niet jij maar zij die fout zijn!
- Zoek steun of hulp bij een juf, een collega, een vriend, familie.
- Geniet van leuke dingen zoals een uitje met vrienden.
- Schrijf alles op zodat je het later kan tonen aan een leerkracht of leidinggevende als bewijs.
Laat anderen je leven niet bepalen, laat ze je niet onderuit halen, LEEF