Welke desktop PC koop je als je graag een spelletje speelt, maar ook gewoon een goede computer wilt hebben voor dagelijks gebruik? Dat wil zeggen internetten, foto's kijken en eventueel bewerken, filmpje kijken, etc. Ga naar de site van een grote elektronica keten en er staat meteen een aanbieding van een PC van 599 euro. Met een Intel Core I5-3450 processor, een nVidia GT 545 gaming videokaart, 6 Gb geheugen en 1,5 TB HDD. Deze configuratie slaat nergens op! Niet Kopen dus! Helaas zijn dit soort configuraties bij van te voren samengestelde desktops geen uitzondering.
Geen Balans in de computer
Waarom slaat deze configuratie nergens op? Hij is niet in balans. Een vuistregel die aangehouden kan worden bij het kopen van een PC is dat een computer werkt op de snelheid van het traagste onderdeel. Dit onderdeel wordt dan een "bottleneck" genoemd. Wat is er mis met de Balans? De processor is bijvoorbeeld een behoorlijk snel model, de grafische kaart is bijvoorbeeld een budget model. Die nota bene als gaming videokaart wordt aangeboden, wat deze kaart absoluut niet is! Deze kaart kan de meeste 3d games niet op acceptabele framerates weergeven. De 3 GB werkgeheugen in grafische kaart is overigens pure marketing, 512 MB of max. 1 GB is voldoende op een dergelijke kaart. 6 GB werkgeheugen is op dit moment meestal voldoende, maar in de toekomst is dit waarschijnlijk al snel te weinig. Ook heeft de PC geen SSD (solid state drive), een zeer snelle harde schijf, die met name bij het opstarten van applicaties enorme snelheidswinst boekt. De 1,5 GB HDD is ongeveer de standaard. Kortom een dikke processor met daaromheen budget onderdelen.
Spellen spelen of niet?
Wat is wel een goed gebalanceerde configuratie? Dat hangt natuurlijk ook af van het gebruik van de PC en de eisen van de gebruiker. Door de meeste gebruikers zal een PC echter gebruikt worden voor internetten, filmpjes kijken, foto's kijken en eventueel bewerken, office applicaties en af en toe een spelletje. Dat spelletje spelen maakt in de praktijk verschil uit! In ieder geval wanneer er 3d games gespeeld worden. Wanneer er geen 3d games gespeeld worden, dan is een PC met enkel budget onderdelen meestal voldoende, dit kan al voor onder de 400 euro. Hiermee kan de gemiddelde consument aan de slag. Er kan niet gegamed worden of zwaardere taken als video bewerking mee worden uitgevoerd. Wanneer er wel 3d games gespeeld worden, is met name de grafische kaart belangrijk, maar ook het geheugen en de processor. Wanneer dit het geval is, dan moet er gedacht worden aan prijzen vanaf 550, tot duizenden euro's voor alleen de PC zonder randapparatuur.
Waar let ik op als ik een budget-pc wil kopen?
Wanneer je op zoek bent naar een budget PC, kijk dan uit naar pc's met daarin APU's van AMD. Deze APU's hebben een multicore processor en een grafische kaart geïntegreerd op 1 chip, zoals bijvoorbeeld de AMD A6-3500. Een energie zuinige processor met een geïntegreerde Radeon HD 6530. De prestaties zijn goed genoeg voor basis gebruik en los kost deze chip ongeveer 60 -70. Er hoeft dan geen aparte grafische kaart meer aangeschaft te worden. In het geval van een budget pc is 4 GB geheugen voldoende, wat los al te koop is voor een euro of 25. Een HDD van 500 GB is doorgaans voldoende, je kan hier een groot aantal films, liedjes of foto's op kwijt. Wanneer je full HD films kwijt wilt op je HDD, is een grotere, 1 of 1,5 TB, misschien op zijn plaats. Al met al hoeft zo'n systeem maar 400 euro te kosten. Dit soort systemen zal bij huis tuin en keuken gebruik vergelijkbare, of in het geval van games en video bewerking, zelfs betere prestaties neerzetten. Waarom? Er zit geen bottleneck in dit systeem. Bovendien zal dit systeem een stuk energie zuiniger zijn omdat er geen aparte grafische kaart nodig is en de processor veel zuiniger is. Altijd handig in tijden van klimaatverandering en crisis.
Ik wil meer dan een budget-pc
Wanneer je wel wilt gamen of films wilt bewerken zijn er andere zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een PC. Zoals de videokaart. Het uitvinden van welke videokaart goede prestaties neer zet in games kan een lastige opgave zijn. Dit is vooral te danken aan de benamingen die de twee belangrijkste fabrikanten, AMD en nVidia, aan hun grafische kaarten geven. Op dit moment zijn de twee fabrikanten gewaagd aan elkaar en bieden zij beide goede grafische kaarten met degelijke prestaties in games en andere applicaties. Zo biedt AMD met de Radeon HD 7850 en 7870 goede prestaties voor een redelijke prijs, rond de 200 euro. Ook nVidia biedt met de Geforce GTX 560, rond de 200 euro, goede prestaties voor een redelijke prijs. Als het gaat om processoren kan gekozen worden tussen Intel en AMD processoren. Voor het 'huis tuin en keuken gebruik' en voor het spelen van de meeste games op hoge instellingen biedt AMD met zijn FX-6100 een uitstekende processor voor slechts rond de 100 euro. Er kan ook gekeken worden naar een Core I3 van Intel, die ook erg goede prestaties neer zet, maar slechts 2 fysieke processorkernen aan boord heeft, wat bij multicore applicaties een nadeel zou kunnen zijn. Wat betreft geheugen is 8 GB of meer aan te raden. Een harde schijf van 500 GB is meestal voldoende, maar wanneer er echt veel en grote games geïnstalleerd worden of full HD films op de harde schijf gezet worden, is een grotere harde schijf aan te raden. In dit soort systemen kan een Solide State Drive (SSD), een erg snelle, maar relatief dure harde schijf ook voor voordelen zorgen. Hier kan dan Windows en een aantal veel gebruikte applicaties opgezet worden, zodat deze razend snel opgestart worden. Voor rond 100 euro zijn er al SSD's te krijgen van 120-150 GB. Wanneer je let op systemen met deze componenten of zelf een systeem samenstelt met deze componenten heb je voor tussen 650 en 850 euro een systeem dat klaar is voor de toekomst, maar ook de huidige games kan draaien op de hoogste instelling.
Alleen het beste voor mij!
Wil je echt een top systeem en ben je bereid veel geld uit te geven, dat wil zeggen 1000 euro of meer aan alleen de desktop, dan zijn daar natuurlijk ook mogelijkheden voor. Kijk dan naar de duurdere grafische kaarten zoals de Radeon HD 7950, Radeon HD 7970, of de Geforce GTX 660 Ti, 670 of 680. De laatste zijn echter wel snel, maar ook erg duur, denk aan prijzen tussen de 300 en de 500 euro. Er kan ook gekozen worden voor twee grafische kaarten. In dit soort systemen volstaan de Core I5 processoren van Intel, zoals de 3450, hoewel er ook snellere varianten te koop zijn. Core I7 processoren bieden nog betere prestaties, maar voor de meeste applicaties gebruikt door een gemiddelde consument vormen andere componenten in het systeem een bottleneck. Ook bij games is het de meerprijs absoluut niet waard om een systeem met een Core I7 processor aan te schaffen. Games leunen voornamelijk op de grafische kaart. Voor de rest, kies een grote harde schijf, ga voor een SSD, zo groot als je kunt betalen, Samsung biedt op dit moment een goede prijs kwaliteit op dit gebied. Uiteraard kan er nog veel meer geld uitgegeven worden, maar de snelheidswinst neemt per euro dan ook exponentieel af.
Een gebalanceerd systeem levert de beste prestaties voor het minste geld.
Bij de aanschaf van een nieuwe PC dient er gelet te worden op een juiste balans tussen alle componenten. Zoals eerder gezegd is de vuistregel die gehanteerd kan worden bij de aanschaf van de PC: Het systeem draait op de snelheid van de traagste component. Een super deluxe processor in een voor de verdere rest budget systeem is weggegooid geld. Er zal in de meeste applicaties nauwelijks snelheidswinst behaald worden. Kijk dus naar de bovenstaande tips wanneer je een computer koopt: Als je voor een gebalanceerd systeem kiest, dan kun je vaak meerdere jaren vooruit met je gekochte systeem en bespaar je een hoop geld uit aan onnodige dure componenten.
tweakers.net
tomshardware.com
futuremark.com