Voedselverspilling is een groot probleem. Het is vooral een probleem omdat veel mensen helemaal niet beseffen dat ze het doen. Daarom is het juist ook belangrijk om er veel aandacht aan te besteden. Op die manier kan je zorgen dat je veel beter met voedsel omgaat. Je bespaart er namelijk veel geld en grondstoffen mee. Bovendien is het duurzaam omdat er minder productie door nodig is. Daarom is het ook goed om wat tips te benutten zodat het verspillen beter tegen te gaan is. De volgende zaken zullen je daar zeker bij helpen.
Juiste wijze van inkopen
Het begint allemaal bij de juiste wijze van inkopen. Dit geldt vooral voor verse producten, maar ook voor producten met een langere houdbaarheid kan het gelden. Het klinkt vaak verleidelijk om op een actie of korting in te gaan. Het risico is echter dat je al snel veel te veel koopt. Zeker wanneer je alleen of samen bent, dan zijn de aanbiedingen van meerdere stuks groente of fruit eerder duurkoop. Juist ook omdat je het niet allemaal op krijgt en je dus een deel moet weggooien. Allemaal verspilling die onnodig was. Ook van producten die je een keer lekker vindt is een grootverpakking kopen geen goed idee.
Meer gebruik van je vriezer maken
Een volgende manier om voedselverspilling beter in de hand te houden, is door je vriezer nog beter te benutten. Door voeding op de juiste manier te bewaren kan je er veel meer uit halen. Het is bijvoorbeeld slim om, als het om groente gaat, voor hele producten te kiezen. Die kan je dan beter invriezen. Ook kan je ervoor kiezen om ze in te maken. Dit helpt je om er ook op de lange termijn nog iets aan te hebben. Overigens geldt dit ook voor hele andere producten. Denk eens aan wat je overhoudt wanneer je een keer Chinees bestelt. Dit is ook gemakkelijk in te vriezen.
Bestrijden bij de bron
Supermarkten maken het je tegenwoordig gemakkelijk om voedselverspilling te bestrijden bij de bron. Dat kan je bijvoorbeeld doen door op zoek te gaan naar de producten die in de verspillingsbak worden aangeboden, of de bekende 35% korting sticker krijgen. Natuurlijk is het dan wel zo dat je er dezelfde of de volgende dag iets mee moet. Dit hoeft echter natuurlijk geen probleem te zijn. Door voor dit soort producten te kiezen zorg je niet alleen zelf voor minder verspilling, je zorgt hier ook voor bij de winkel.
Een betere planning maken
Een belangrijke laatste tip is dat je ook beter leert plannen. Door maaltijden te plannen kan je veel bereiken. Je eet gezonder, je eet beter en je verspilt ook nog eens veel minder. Doordat je niet afwijkt van het plan is het ook zo dat er geen producten uit de houdbaarheidsdatum hoeven te lopen. Dit maakt dus dat je veel minder zal verspillen en je dus veel beter en gerichter aan de slag gaat met voeding. Op die manier zitten er dus alleen maar voordelen aan de planning.