Een psychologisch onderzoek over wat de wetenschap ons leert over de traan. Vrouwen huilen vaker dan mannen. Vrouwen huilen vaker van woede en verdriet en mannen van vreugde en ontroering.

Traanvocht

""

Het vocht wat de traanklier aanmaakt is bedoeld om uw ogen te bevochtigen. Over uw oog ligt een laagje vocht, een soort olielaagje, een laagje water en een slijmlaagje.  Dit is traanvocht. 

Als er bijvoorbeeld een vuiltje in uw oog zit maakt de traanklier extra vocht aan. De traanklier kan ook extra tranen aanmaken bij hevige emoties. U gaat huilen bij verdriet of bij een heftige lachbui. 

Krachtig signaal

Tranen zetten bij geschreeuw extra kracht bij. Het is een signaal van onze hulpbehoevendheid. Uit onderzoek blijkt dat wij huilende gezichten zonder tranen veel minder goed kunnen duiden dan gezichten mét waterlanders.

Zelfs na onze kindertijd – als we ons met woorden prima kunnen uitdrukken dat we hulp nodig hebben – blijven we als volwassenen nog altijd volschieten. En niet alleen als we om hulp vragen.

Maar tranen geven meer signalen af, bijvoorbeeld als noodsignaal: 'Ik kan het niet meer aan'. Of als witte vlag: 'staakt het vuren, ik geeft op', dit om woede en agressie af te weren. Als derde tonen tranen gevoeligheid en weerspreken ze onverschilligheid. We tonen verbondenheid en medeleven.

Ontlading

Vooral overweldigende situaties zijn een trigger om te gaan huilen. We weten op dat moment niet meer hoe we moeten handelen. Huilen is een soort ontlading van spanning die we niet meer op een andere manier kunnen uiten.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er is een duidelijk verschil tussen het huilen bij mannen en bij vrouwen. Bij vrouwen wordt het huilen ook beïnvloed door haar hormonen. Het vrouwelijk hormoon prolactine stimuleert huilen, en het mannelijke hormoon testosteron werkt juist remmend op de tranenvloed. Bij jonge kinderen is het verschil veel kleiner, waarschijnlijk omdat hormonen hier nog niet in het spel zijn.

Ook bij emoties tijdens een huilbui zijn er sekseverschillen, vrouwen huilen meer om verdriet, woede, angst en teleurstelling. Mannen huilen meer van ontroering en onmacht.

Huilen lucht niet op

'Nou, dat is eruit' en 'dat lucht op', zijn uitspraken die veel gehoord zijn. In werkelijkheid kloppen deze niet. Uit onderzoek is gebleken dat 61 procent zich hetzelfde voelt als voor de huilbui. De reactie van anderen is hierbij wel een belangrijke factor. Leeft de ander mee en worden we hierdoor getroost zullen we hierdoor meer opluchting voelen dan door de huilbui.

Gezwollen ogen

Door de dunne huid onder de ogen zwellen de ogen op als je een huilbui hebt gehad. Heel vervelend, en vaak is dit de volgende ochtend nog zichtbaar. Als je de ogen koelt zal de zwelling flink afnemen. Een andere tip is om komkommerschijfjes of (kamille)theezakjes op je ogen te leggen.

http://www.psychologiemagazine.nl
http://www.dokterdokter.nl
Foto: D Sharon Pruitt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in