Mensen met zelfwaardering houden van zichzelf en ze vinden zichzelf ook oke los van de prestaties die ze leveren. Daarnaast hebben ze bewondering voor zowel hun uiterlijke verschijning als persoonlijkheid en weten ze dat de buitenwereld een goed beeld van hen heeft. 

Zelfwaardering

Zelfwaardering heeft vooral te maken met hoe je over jezelf denkt en dat is positief als negatief zijn. En als je een laag zelfbeeld heb dan voel je je vaak tekortschieten en bij een hoog zelfbeeld voel je je goed om wie je bent en dan vergroot dan je gevoel van eigenwaarde. Tevens kom je dan terecht in situaties die je eigenlijk prima aankan en dat is een belangrijke voorwaarde voor succes en geluk evenals voor je persoonlijke carriere en zo maak je je eigen keuzes en doe je de dingen op je eigen manier. Uiteraard vraag je de ander wel eens om zijn of haar mening maar het gaat er uiteindelijk om wat jij als persoon zelf denkt en voelt en dat is een uitstekende basis om contacten met andere mensen te leggen en te onderhouden en zo kan je anderen open tegemoet treden en hen waarderen om wie ze zijn. Dat zorgt ervoor dat je dan de rust en het innerlijke vertrouwen hebt om zo moeilijke beslissingen te nemen en dat je op een assertieve wijze kan reageren op anderen en mensen met een hoge zelfwaardering hoeven hun waarde niet te bewijzen door zich met anderen te meten en te vergelijken omdat ze weten dat ze eel uniek en bijzonder zijn. Dat zorgt ervoor dat zelfwaardering iets anders is dan zelfvertrouwen omdat het veel dieper zit en het heeft dan een positieve invloed erop en eht is belangrijk om jezelf te zien als een uniek persoon die over opmerkelijke kwaliteiten en talenten beschikt. Dus je moet bij jezelf nagaan hoe het komt dat je je niet goed genoeg voelt want door allerlei negatieve ervaringen kan je zelfbeeld drastisch gaan dalen.

Daarbij spelen vooral ervaringen uit mijn jeugd een rol evenals de meest recente gebeurtenissen die ik dan heb meegemaakt. En om erin te geloven dat je heel veel talenten hebt is het verstandig om een goed beeld over jezelf te hebben en je moet ook in staat zijn om meer zelfkennis te vergaren zoals wie ben ik, wat kan ik, wat is er mooi aan mij, hoe zie ik eruit, wie zijn mijn vrienden, wat doe ik voor werk en hoe ontspan ik. Maar daarnaast moet je natuurlijk wel weten wat jouw goede kwaliteiten en eigenschappen zijn en ook wat jouw verbeterpunten zijn en waar je nog verder aan zou willen werken en je moet ook wel weten op welke successen je trots bent en wat er in je lichaam en geest gebeurt als je daaraan terugdenkt. Het is daarbij wel belangrijk dat je jezelf neemt zoals je bent door de innerlijke criticus de mond te snoeren en dan moet je nagaan hoe andere mensen over jou zullen denken. Vervolgens kom je in actie want verbetering van je eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn een goede manier om je beter te voelen en om dan een gelukkiger leven te leiden en het is ook zo dat andere mensen je complimenten kunnen geven of je geweldig vinden. Maar als je er zelf niet van overtuigd ben dan werkt het ook niet voor jou en is het ook niks waard en om je zelfvertrouwen te vergroten of je denkpatronen te veranderen moet je zelf aan de slag meestal in de vorm van een cognitieve gedragstherapie.

Ook moet je je nooit gaan vergelijken met een ander want anders is de manier waarop je naar jezelf kijkt afhankelijk van hoe de ander zal presteren. En dan zal je nooit een stabiele eigenwaarde bereiken omdat er dan altijd iemand zal zijn die een betere baan heeft, in een duurdere auto rijdt of in een groter huis zal wonen want gevoel van zelfwaardering hangt samen met het feit wat je doelen en waarden zijn. Maar ook of je die voor jezelf bent nagekomen en hebt nageleefd en je moet ook doelen kiezen die buiten je eigen comfortzone liggen en als je je doelen behaalt dan voel je je trots en dat geeft jouw zelfvertrouwen dan ook een enorme boost. Mocht het je niet meteen lukken dan kan je jezelf dat nooit kwalijk nemen en je moet jezelf voorhouden dat je het in de toekomst ook wel kan leren en zo niet focus je dan op de dingen die wel haalbaar zullen zijn. Als je oog krijgt voor al je vermogens en eigenschappen dan neemt je zelfvertrouwen toe door steeds meer grip te krijgen op wat jouw zelfvwaardering zal bepalen. Dit door steeds makkelijker afstand te nemen van kleine negatieve gebeurtenissen wanneer je het wel eens minder goed doet en om van jezelf te houden en jezelf te bewonderen hoef je niet narcistisch te zijn dan vind je namelijk niet alleen jezelf maar de ander veel waard en laat je dat merken. Zo stellen ze zich gelijk aan anderen door te zeggen dat ze oke zijn en de ander ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in