Het doel van dit artikel was Curaçao neer te zetten als een toeristenoord. Het eiland heeft toeristen veel te bieden. Maar het heeft ook een lange en bijzondere geschiedenis. Willemstad, met de stadsdelen Punda en Otrabanda, is al een heel artikel waard. Dit is een korte samenvatting van de geschiedenis van Curaçao . 

Voor meer teksten, zie onderstaande link.

http://www.tekststudiocasper.nl

Curaçao

""

Als je eenmaal op Curaçao bent geweest, ben je verkocht, op het moment dat je het vliegtuig uitstapt en die warme deken wordt over je heen gegooid, dan wil je nog maar één ding: altijd op Curaçao blijven. Maar Curaçao is meer dan een tropisch paradijs, Curaçao is veel bezienswaardigheden en een veelbewogen geschiedenis.

Curaçao ( Papiaments Korsou) is het grootste eiland in de zuidelijke Caribische Zee. Klein Curaçao is een eilandje ten zuidoosten van het grote eiland en onbewoond.

1. Algemeen

Tot 2010 was Curaçao onderdeel van de Nederlandse Antillen, een naam die is afgeleid van het nooit gevonden eiland Antilia. De overlevering wil dat dit eiland tussen West Europa en Oost-Azië zou liggen. Curaçao is het grootste eiland van de ABC eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao.
Aruba is gericht op Amerika en is bruisend en mondain, Bonaire is rustig gebleven en een duikersparadijs.
Curaçao heeft meerdere gezichten, prachtige strandjes, schilderachtige baaien, volop duik- en snorkelmogelijkheden en een bijzondere flora en fauna en tenslotte heeft Curaçao Willemstad.

Het ontstaan

Curaçao is zo´n honderd miljoen jaar geleden onder de zee ontstaan uit vulkanisch gesteente.

Geschiedenis

In de vijftiende eeuw werd Curaçao  ontdekt door de ontdekkingsreizigers de Ojeda (Spanje) en Vespucci (Italië)

  • In 1634 krijgt de West Indische Compangie heerschappij over de Antillen. Voornamelijk vanwege de zoutpannen. De Spanjaarden werden naar het vasteland vervoerd samen met honderden indianen. De zoutopbrengst viel tegen en Curaçao was vooral interessant vanwege de haven. Er werden nieuwe gebouwen neergezet zoals het Waterfort. Wat later werd Fort Amsterdam gebouwd, nu nog steeds de zetel van de regering.
  • Nederlanders hebben een grote rol vervuld in de slavenhandel, de Westindische Compagnie verscheepte 500.000 Afrikanen naar Curaçao en Brazilië.
  • In 1795 vindt een grote slavenopstand plaats onder leiding van slaaf Tula, de opstand heeft maar een maand geduurd maar Tula heeft een belangrijke aanzet gegeven tot zwart zelfbewustzijn.
  • In 1863 wordt de slavernij afgeschaft. 
  • In 1918 vestigt de Shell zich op het eiland, met als gevolg economische groei.

De welvaart op het eiland ging door tot na de tweede wereldoorlog, de politieke en economische zelfstandigheid nam toe. De Nederlandse grondwet werd herzien en de naam Nederlandse Antillen was geboren.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen na de tweede wereldoorlog is de staking van 1969.

1969 op 30 mei begint de staking onder leiding van “Pappa” Godett. Wilson Godett (Willemstad 1932 tot 1995) was een vakbondsleider. De staking was een protest tegen het feit dat de Shell werknemers ontsloeg en ze meteen weer aannam tegen een lager loon. Tijdens deze staking werd gevochten en geplunderd, Uiteindelijk trad de lokale regering af en verbeterde de sociale wetgeving. Pappa Godett werd het symbool van het verzet van de zwarte arbeiders tegen de blanke elite.

Gerrit Schotte

In 2010 wordt Curaçao een onafhankelijk land binnen het koninkrijk.

Van 2010 tot 29 september 2012 was Gerrit Schotte de premier van Curaçao, hij won met Movemento Futuro Korsou vijf zetels. Geruchten over ondermeer fraude gaven aanleiding tot het doen van aangifte op grond van de MOT (melding ongebruikelijke transacties).  In juli 2012 verloor Schotte de meerderheid. Er is een interimkabinet ingesteld onder leiding van Stanley Betrian. Dit kabinet wordt door Nederland ondersteund. 

Oppervlakte

Curaçao heeft een oppervlakte van 444 km2, is 61 kilometer lang en is op het breedste deel 13 kilometer breed,

De naam

  • De mooiste verklaring over het ontstaan van de naam Curaçao is dat de naam is afgeleid van het Spaanse Corazon, dat hart betekent.
  • Een ander verhaal vertelt dat de naam is ontstaan door Vespucci (de Italiaanse ontdekkingsreiziger) hij liet een deel van zijn bemanning  ziek achter op het eiland , op de terugweg trof Vespucci zijn bemanning kerngezond aan, dit zou te danken zijn aan de vele gezonde vruchten die Curaçao levert. In dit verhaal komt cura van curare dat genezen betekent.
  • Een eenvoudige verklaring is dat de naam is afgeleid van carauacu (hoge berg)

De vlag

Op 2 juli 1984 werd voor de eerste maal de vlag van het eiland gehesen.

Twee blauwe banen met een gele baan en linksboven een grote en een kleine witte ster, zoals een Antilliaanse gids altijd zegt: Het blauw is voor  de hemel, het geel voor de zon die de hele dag op mijn bolletje schijnt, de grote ster is voor mijn Curaçao en de kleine ster voor klein Curaçao.

""

De taal

De voertaal is  Papiamento, een Creoolse taal en een mengelmoes van verschillende talen. Het Nederlands wordt gebruikt als officiële taal en in het onderwijs. Thuis spreekt men Papiamento en ook op de radio en de televisie wordt het gesproken.

Klimaat

Het weer op Curaçao is bijna nooit een verrassing, een jaargemiddelde van zo’n 28 graden, bijna altijd zon, weinig regen. Er waait constant een verkoelende wind, de passaat. De meeste Caribische orkanen negeren Curaçao, bijna altijd. In 1999 werd het eiland bezocht door orkaan Lenny, Lenny was er gelijk met koningin Beatrix, haar hoed en kapsel waren niet helemaal tegen Lenny bestand.

De mensen

Curaçao is een melting pot, op het kleine eiland leven mensen met talloze verschillende etnische en religieuze achtergronden.

Op Curaçao leven Afrikanen, Venezolanen, Surinamers, Nederlanders, Chinezen en veel andere nationaliteiten samen.

De identiteit van het eiland wordt voornamelijk bepaald door de zwarte meerderheid, afstammelingen van de slaven uit Afrika, blanke Nederlanders, die zich al in de 17e eeuw op het eiland vestigden en Portugese Joden.

Overigens zijn er nog sporen van de slavernij,  de rijke Nederlanders, de blanken die op Curaçao wonen hebben allemaal personeel. Ik heb vrienden op het eiland wonen, ze hebben al tientallen jaren dezelfde hulp in de huishouding. Ze komt elke ochtend om 9 uur en blijft tot 17.00 uur, ogenschijnlijk een lid van het gezin. Maar 's avonds gaat ze terug naar haar eigen huis, van het luxe huis van "haar" bazen naar haar eigen hutje met een dakje van golfplaat.

Flora en Fauna

Op Curaçao is het warm en droog, er zijn dan ook niet echt veel planten-en bomensoorten op het eiland. Er zijn vooral veel cactussen. De cactus heeft een systeem om water op te nemen en vast te houden De bekendste cactussoort is de De Kadushi, deze cactus wordt ook gebruikt in gerechten.

Het beeld van de fauna wordt bepaald door  flamingo's, hagedissen en leguanen. De leguaan wordt gegeten, het vlees is volgens zeggen potentieverhogend.

Er zijn prachtige gekleurde vogels, zoals de gele of oranje troepiaal en de kleine suikerdiefjes.

Willemstad

""

Willemstad, de kleurrijke hoofdstad, wordt gekenmerkt door de twee stadsdelen Punda (wat punt betekent) en Otrabanda. Deze stadsdelen liggen aan weerszijden van de Sint Annabaai en zijn door de bekende Koningin Emma brug ( de pontonbrug) met elkaar verbonden. In Punda bevinden zich de meeste historische koopmanshuizen en Otrabanda (letterlijk vertaald, de andere kant) is meer de volkswijk van Willemstad. In 1990 is een monumentenwet aangenomen waarmee de erfenis van Willemstad behouden kan blijven.

Curaçao is ondanks de politieke onrusten en berichten over criminaliteit een geweldig eiland met geweldige stranden, een levendige hoofdstad, lekker eten en een heerlijk klimaat. In tegenstelling tot de vele mooie baaien is de noordwestpunt met het tegen de rotsen slaande water indrukwekkend.

Curaçao heeft musea en landhuizen en zoals we hebben kunnen zien een roerige geschiedenis.

ELMAR reishandboek, Curacao, gesprekken met Antilianen en eigen onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in