Toen ik jaren geleden op zoek ging naar een leuk basisboek over haken, was de spoeling nog erg dun. Daar is inmiddels gelukkig verandering in gekomen. Haken is, net als breien, weer "in", het "mag" weer en dus komen er ook weer leuke boeken op de markt die de techniek uitleggen. Dit boek is, in mijn ogen, wel één van de beste die recentelijk is uitgekomen. Geen wonder: de auteur is Erika Knight.

""

 

 

 

 

Boekgegevens: haken voor starters

Titel: Haken voor starters. Workshop eenvoudig haken met 20 aantrekkelijke ontwerpen.
Oorspronkelijke titel: Crochet workshop. Learn how to crochet  with 20 inspiring projects
Auteur: Erika Knight
Vertaling: Ilse van Huis/Vitataal
Fotografie: Yuki Sugiura
ISBN: 9789002252228
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
aantal pagina's: 144
uitgave: paperback

over de schrijfster

De gerenomeerde Engelse textielontwerpster Erika Knight heeft al zo'n 25 boeken op haar naam staan. Enkele daarvan zijn ook in het Nederlands vertaald. Ze heeft eigen garenlijn en onderhoudt een website en een blog over haken, breien en textielontwerp. Ze omschrijft haar passie zelf als volgt : "For me it's all about texture, I am passionate about creating textile, fascinated by why we need to make , decorate and embellish." 

Inhoud: Haken voor starters

de basis van haken

Het boek begint met een inhoudsopgave, gevolgd door een voorwoord. Dit voorwoord had van mij wel iets korter gemogen, het beslaat bijna 2 pagina's en bij een doeboek, wat dit toch is, wil je aan de slag. Instructies lezen tot daar aan toe, maar liever geen lang verhaal over het hoe en waarom de ontwerpster/schrijfster tot bepaalde keuzes gekomen is. Wel handig is de indeling en uitleg op dezelfde pagina over de vaardigheidsniveaus, het geeft duidelijk weer welk project geschikt is voor welk niveau.

Het echte werk begint met een hoofdstuk "Materialen en technieken". Hierbij wordt begonnen met uitleg over garens en kleuren kiezen, heel handig als je een echte beginner bent en dus ook onontbeerlijk in een basisboek als dit. Gevolgd door een gedeelte over de haaknaald en de basissteken, een onderdeel waaraan heel veel aandacht wordt besteed met duidelijke stap-voor-stap instructies en tekeningen. 

Het volgende hoofdstuk heet "De stekenbibliotheek". De basissteken, op de losse na, worden hier nu gefotografeerd getoond en in schematische werktekeningen. Dit laatste is heel goed om te leren omdat heel veel patronen op deze manier beschreven worden. Daarnaast staat er ook nog eens een werkbeschrijving bij. Heel uitgebreid dus. Mooie basissteken die net even verder gaan dan het allereerste begin en daarom ook aantrekkelijk voor de meer gevorderde hakers en haaksters.

de projecten

De projecten van het boek zijn onderverdeeld in zes thema's die niet persé overeenkomen met de verschillende niveaus. Binnen de thema's zijn projecten van verschillende niveaus te vinden, voor elk wat wils. 
Binnen het thema "Basis" vind je een theedoek en gestreepte kussens voor absolute beginners maar ook een laptophoes voor wie een stapje verder durft. Het thema "Cirkels" bevat werkbeschrijvingen voor broches, een rolkussen en een huisdierenmand. En zo zijn er 20 verschillende projecten met kleding, soft furnishing en sierraden in de thema's Basis, Structuur, Vormgeving, Cirkels, Motieven en Randen.

Vormgeving en schrijfstijl

De vormgeving van het boek is sober te noemen, echter zonder saai te zijn doordat de typografie af en toe speels toegepast is. Het boek straalt een soort puurheid uit, rust, sereniteit. Dat komt voornamelijk door het kleurgebruik. De gebruikte garens zijn overal vrij naturel te noemen, met af en toe een gekleurd accent. 
De opmaak is m.n. bij de projecten helder en overzichtelijk. Foto op één bladzijde, uitleg op de andere. Niet teveel door elkaar heen, een enkele detailfoto uitgezonderd. 
De tekeningen zijn eveneens sober te noemen, potloodtekeningen die doen wat ze moeten doen: verduidelijken. Veel haakschematekeningen in het boek, hetgeen heel prettig werken is. Haakwerk is nauwelijks uit te voeren van werkbeschrijvingen alleen en zo leert de beginnende haakster / haker meteen wennen aan dit soort schema's.

De indelingen van de hoofdstukken vind ik niet overal even logisch, maar dat staat de werking van het boek niet in de weg.

Schrijftstijl is bij de werkbeschrijvingen helder, duidelijk en beknopt. Bij de inleiding en het dankwoord gepassioneerd en uitgebreid.

http://knightkraft.blogspot.nl/
http://www.erikaknight.co.uk/profile/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in