Sinds een jaar wordt hier thuis gebruik gemaakt van een Wake-Up Light van Philips. Wakker worden met een lamp: het klinkt leuk, maar werkt het eigenlijk wel? Is het niet gewoon een modeverschijnsel? Hierbij onze ervaring.

Laat me slapen!

Opstaan is voor de volwassenen in dit gezin een ramp. Vooral in de tijd dat er opgestaan moet worden voordat de zon op is, voelt iedere ochtend weer als een bevalling. Officieel heet het slaapinertia, dat gevoel dat je hebt wanneer je op moet staan voordat je er aan toe bent. Je voeten lopen, je handen bewegen, maar je krijgt je ogen met geen mogelijkheid open en je hoofd slaapt. Dat misselijkmakende gevoel dat je moet, maar absoluut nog niet kan opstaan is bij ons wel heel erg goed bekend. En daarom kwam er een jaar geleden een Wake-Up Light in huis.

De Wake-Up Light van Philips

Philips heeft deze Wake-Up Light gemaakt. Het is een lamp, die in een half uur tijd van 0 naar maximaal 250 lux gaat. Lux? Ja, dat is de eenheid van licht. En geloof me, in een donkere kamer is 250 lux heel wat. Je stelt de wekker in op een bepaalde tijd en 30 minuten van tevoren begint de lamp aan te gaan. Op de tijd die je ingesteld hebt (de tijd dus dat je op wilt staan), heeft de lamp zijn maximale lichtintensiteit bereikt. Op dat moment geeft de wekker een geluidssignaal. Geen harde piep of bromtoon, maar een zacht muziekje met vogel-achtige geluidjes. Wakker worden met zachte hand, dus.

Wakker worden terwijl je slaapt

De eerste tijd dat de lamp gebruikt werd, hadden we zo onze twijfels. Het was niet zo dat we nu ineens stralend en zingend ons bed uitsprongen en stiekem hadden we daar toch op gehoopt. Maar na verloop van tijd viel me op dat de ochtenden veel rustiger en harmonieuzer verliepen. Het wakker worden wordt een stuk makkelijker. Het gevoel dat hoort bij slaapinertia is verdwenen. Geen geschuifel meer over de koude vloer, geen sjacherijnig gegrom tegen de kinderen. Op het moment dat je op moet staan, is je lichaam al een tijdje gewend aan het licht en is daardoor al een half uurtje voor. Je voelt je dus eigenlijk zoals je je een half uur na het opstaan voelt. Maar dan wel als je opgestaan bent met het zonnetje. En er is geen heerlijker gevoel dan wakker worden met een zonnestraal op je gezicht.

De conclusie 

De eindconclusie van ons experiment: de lamp mag niet meer weg. Het liefste blijf ik nog steeds slapen en het allerliefste wordt ik wakker in de vroege ochtendzon op een tropisch eiland, omringd door vogels. Maar als het dan toch moet in mijn eigen Hollandse bed, dan het liefste in het stralende licht van een Wake-Up Light van Philips, met het geluid van mechanische vogeltjes om me heen.  Deze wekker is een blijvertje.

 

Meer over lichttherapie bij een winterdip of -depressie: http://gezondheid-voeding.todio.nl/geestelijke-gezondheid/therapie-bij-winterdepressie-1663.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in