Game of Thrones is een van de grootste tv-hits van het moment. De serie wordt nog wel eens vergeleken met Lord of the Rings door de gemiddelde leek. In deze review wil ik, naast het beschrijven van de serie en de plus/minpunten, ook uitleggen dat die vergelijking onterecht is.

Game of Thrones, Lord Of The Rings met een grimmig randje?

A Song of Ice and Fire.

De televisieserie Game of Thrones is gebaseerd op de gelijknamige Engelse boekenserie "A Song of Ice and Fire" van de Engelse schrijver George R.R. Martin. Deze boekenserie was al enig tijd enorm populair bij de fans van Fantasy-boeken. In de boekenserie zijn er inmiddels 5 delen uit:

– The Game of Thrones

– A Clash of Kings

– A Storm of Swords

– A Feast for Crows

– A Dance with Dragons

Er staan nog 2 delen op de planning voordat de serie compleet is. De Amerikaanse zender HBO besloot de serie te verfilmen. De serie loopt grotendeels synchroon met de boeken, op kleine details na. Seizoen 1 kwam in Amerika uit op 17 april 2011 en de afleveringen van het derde seizoen zijn inmiddels net geëindigd. 

""

De gitzwarte middeleeuwse realiteit van Westeros.

Game of Thrones speelt zich voor het grootste gedeelte af op het gigantische continent Westeros. Op dit continent strijden een aantal machtige families om de macht over de Seven Kingdoms. Deze koninkrijken waren ooit verdeeld maar zijn herenigd door de Targaryens. Zij regeerden de Seven Kingdoms voor 300 jaar voordat Robert Baratheon samen met de hulp van de families Stark, Lannister, Tully en Arryn in staat was de macht te grijpen en de koning Aerys Targaryen (The Mad King) te doden.

Een deel van het verhaal speelt zich af in het Noorden van Westeros bij een kolossaal bouwwerk dat "The Wall" genoemd wordt. Hier beschermen de dappere mannen van de "Night's Watch" het continent Westeros tegen de gevaren die voorbij de muur liggen. 

Nadat Aerys door het verbond van families vermoord werd, werden zijn kinderen het continent af gesmokkeld naar het oostelijke continent Essos. Hier speelt het andere gedeelte van het verhaal zich af. Viserys Targaeryan en Daenarys Targaryan proberen hier allianties aan te gaan met als doel de troon van hun vader te heroveren.

""

Hou je vrienden dichtbij, maar je vijanden nog dichterbij. 

Het leven in Westeros is keihard en de strijd om de macht gaat gepaard met politieke spelletjes, verdragen, achterklap, moord en seks. Hier kom ik ook meteen op het punt dat Game of Thones zo boeiend maakt om de kijken. Er wordt niet geschroomd om belangrijke personages te slachtofferen. Wordt er in veel hedendaagse series vastgehouden aan een kerngroep van personages waarvan je weet dat, als ze al dood gaan, dit vaak stapsgewijs wordt opgebouwd. In Game of Thrones komt de dood vaak onverwacht en heftig, bij personages waarvan je het idee hebt dat ze nooit geslachtofferd zullen worden. De verhaallijnen zijn erg divers en kruisen elkaar constant. De personages zijn erg intrigerend en er zit erg veel diepgang in de karakters van de personages. Alles draait om macht en om het verkrijgen van een plek op "The Iron Throne" als heerser over de Seven Kingdoms. Zelfs deze Iron Throne is een vorm van ironie. Bestaande uit honderden zwaarden die versmolten zijn tot een troon, word je constant gesneden wanneer je in deze troon plaats neemt. Hoewel Game of Thrones een Fantasy-serie is, neemt dit element geen prominente plaats in in de serie. In plaats daarvan sluimert het altijd op de achtergrond, komt het soms heel prominent naar voren (bijvoorbeeld wanneer er 5 Dire-wolf pups, uit de klauwen gegroeide wolven, worden gevonden), maar de nadruk ligt veel meer op de onderlinge relaties tussen de families en de spanningen die hiermee gepaard gaan.

LOTR-kloon?

Lord of the Rings en Game of Thrones horen beide tot de categorie Fantasy, maar daarna houdt de vergelijking eigenlijk al op. LOTR is een typisch goed tegen kwaad verhaal, dit in tegenstelling tot GOT waar nooit echt duidelijk is wie nou goed is en wie kwaad. Ligt de nadruk bij LOTR op de grote epische gevechten die, door een miljoenenbudget, prachtig in beeld worden gebracht, bij GOT zijn er zelden grote gevechten en ligt de nadruk veel meer op kleinschalige confrontaties. Tot slot is LOTR als Hollywood-blockbuster nog redelijk preuts als het om seks en de manier waarop geweld afgebeeld wordt gaat. In GOT nemen gruwelijke doodsscénes en erotische scenes een belangrijke rol in het afbeelden van de grimmige wereld. 

Winter is coming.

De grimmigheid die in de wereld van GOT de boventoon voert zorgt voor een enorme sterke suspens. De serie weet een wereld te creëren die boeiend is, zelfs wanneer je niets hebt met het Fantasy-genre. De spannende wendingen zullen er voor zorgen dat je aan het beeld gekluisterd zult zitten en dat je geneigd bent om, aan het einde van het seizoen, de boekenserie te kopen zodat je alvast enigszins weet hoe het verhaal verder gaat. Een aanrader voor iedereen die houdt van een verhaal dat goed in elkaar zit!! 

 

"Winter is coming"

Aerimath

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in