Op 16 mei, slechts enkele weken geleden, presenteerde RTL de eerste aflevering van het nieuwe programma 'The Pain Game', dat sterk doet denken aan Jackass. In deze 'humoristische gameshow', gepresenteerd door Dennis Weening, vechten enkele teams om grote geldprijzen door lastige vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Foute antwoorden worden echter afgestraft op een manier waarbij de woorden eng, vies en pijnlijk werkelijkheid worden, luidde de omschrijving van het programma. De vernedering en pijn die in het programma centraal staan, roepen bij veel mensen afschuw op, maar zijn toch – moet ik met schaamte bekennen – buitengewoon amusant.
Binnen 15 seconden een ongeschoren, ongewassen oksel schoonlikken; tien maal overgooien met een cactusplant; levende sprinkhanen, maden en kakkerlakken eten; brandende lampen verwisselen. Stuk voor stuk vreselijke straffen, maar desondanks staan de mensen in de rij staan om een plekje in een van de Pain-Game-teams te veroveren. In de eerste week hadden al driehonderd kandidaten zich aangemeld.
Laagterecord
Ondanks deze grote hoeveelheid kandidaten en de aandacht die het programma in de media krijgt, dalen de kijkcijfers van The Pain Game enorm. De eerste show werd door 280.000 mensen bekeken, wat voor presentator Dennis Weening – die hoopte op 300.000 tot 400.000 kijkers – op zichzelf al een tegenvaller was. Maar de cijfers blijven enkel dalen. De show heeft anderhalve week geleden zelfs een dieptepunt bereikt van 182.000 kijkers, terwijl het aan The Pain Game voorafgaande programma Topchef 405.000 kijkers telde. Echte Meisjes in de Jungle, dat direct na The Pain Game begint, werd door 668.000 mensen bekeken. Een laagterecord, volgens de cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Blijkbaar wegen principes en misselijkheid toch zwaarder dan het hoge amusement-gehalte van de show.
Love it or hate it
'Niet iedereen zal deze show trekken of begrijpen. Ik denk zelfs dat er discussies kunnen ontstaan of het programma wel of niet te ver gaat. Er kan gestruikeld worden over leedvermaak, maar ook over wat mensen zichzelf aandoen.'
Wijze woorden van presentator Weening, want discussies zijn er zeker ontstaan. Tegenstanders vrezen dat het programma jongeren negatief beïnvloedt en vinden dat de show maatschappelijk onverantwoord is. Voorstanders reageerden hierop door herhaaldelijk te wijzen op het feit dat de kandidaten zelf hun lot in handen hebben en dat kijkers simpelweg kunnen wegzappen als ze het programma niet willen zien. Weening zelf sprak van 'love it or hate it'-televisie en heeft hiermee precies de kern van het probleem omvat.
'Het is geen hoogstaande televisie, laten we daar duidelijk over zijn. Soms houd ook ik van plat vermaak', zei Weening die laatst toegaf dat hij zich van tevoren al druk heeft gemaakt om het programma, bang dat de show 'té plat' zou worden. 'Ik vond het belangrijk dat de straffen vooral om te lachen zijn', liet hij weten. Zijn zorgen waren al met al terecht. Media-expert Ton Verlind spreekt van verwerpelijke televisie 'beneden elk niveau' en de reacties van vele kandidaten hebben bewezen dat de straffen eerder om te huilen dan om te lachen zijn.
http://zappen.blog.nl/rtl-nederland/20