Alfred Hitchcock heeft veel spannende films op zijn naam gezet. Master of suspence is niet voor niets zijn bijnaam. Maar sommige films hebben net iets meer meegekregen dan dat ze spannend zijn en goed gefilmd. Rebecca uit 1940, nog in zwart-wit opgenomen, is zo’n meesterwerk.

De film

Verliefd

De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Maxim de Winter, gespeeld Sir Laurence Olivier, en de nieuwe mevrouw de Winter, gespeeld door Joan Fontaine. Hij is een rustige ietwat terughoudende rijke man en zij een gezelschapsdame. Tijdens een vakantie in Monte Carlo leren ze elkaar kennen en worden verliefd.

Ze trouwen vrij snel en zij reist met hem mee naar zijn landgoed in Cornwall, genaamd Manderley.

Manderley

De nieuwe mevrouw De Winter wordt door de huishoudster mevrouw Danvers zeker niet met open armen ontvangen en als ze eenmaal in huis is, blijkt alles nog de sfeer van de eerste mevrouw De Winter, Rebecca, uit te ademen. De eerste mevrouw De Winter was een jonge, mooie, populaire vrouw die tijdens een bootongeluk om het leven is gekomen en die door de huishoudster nog steeds op handen wordt gedragen.

Maxim

Hoewel de nieuwe mevrouw De Winter allerlei pogingen doet het zo goed mogelijk te doen voor haar man, ze gaat zich soms zelfs een beetje vreemd gedragen, lijkt hij niet te zien dat ze het moeilijk heeft. De huishoudster heeft het wel in de gaten en ze blijft haar consequent duidelijk maken dat ze eigenlijk niet welkom is en de “echte” mevrouw De Winter niet kan doen vergeten. De huishoudster blijft op allerlei manieren benadrukken dat ze niet kan tippen aan Rebecca, maar als de tweede mevrouw De Winter in de huid kruipt van Rebecca wordt ze misschien geaccepteerd. Althans zo laat de huishoudster overkomen. Dit resulteert uiteindelijk in het dragen van een galajurk van de eerste mevrouw De Winter tijdens een feest. Dit valt helemaal verkeerd bij haar man.

Dan ontrolt zich de werkelijke dood van Rebecca en hoe Maxim over zijn overleden vrouw denkt. Rebecca is uiteindelijk helemaal niet zo’n rolmodel als altijd gesuggereerd.

 

De recensie

Achter de schermen

De speelfilm werd in 1940 uitgebracht (in Nederland kwam de film vanwege de oorlog pas in 1947 uit) door United Artists. De meer dan twee uur durende speelfilm van Alfred Hitchcock, die in Engeland al een naam had, brak met deze speelfilm definitief door in de Verenigde Staten. Hij kreeg er zelfs een Oscar voor en hoewel de film totaal elf nominaties had, lukte het maar om twee exemplaren te verzilveren.

De film is gebaseerd op het boek van Daphne de Maurier en geproduceerd door David O. Selznick. Deze laatste tekende ook voor de productie van  onder anderen Gone with the Wind.

De acteurs

Het is een relatief eenvoudig verhaal, maar door Hitchcock op een sublieme wijze neergezet. De hoofdrolspelers spelen stuk voor stuk de sterren van de hemel. Zowel Sir Laurence Olivier als Joan fontaine die toch vaak in de schaduw van haar beroemde zus Olivia de Havilland speelt. Maar ook Judith Anderson die huishoudster mevrouw Danvers speelt en een cruciale rol in de film vervult. De sterren lopen elkaar niet voor de voeten en de door Hitchcock opgebouwde spanning komt aan het eind op een geweldige manier tot uiting.

Detail is dat Joan Fontaine niet de eerste keus was, want Carole Lombard liet de rol aan zich voorbij gaan. Maar ook Joan Fontaine haar zus Olivia de Havilland was een eerdere keuze. Verder was Olivier niet helemaal blij met Fontaine, omdat hij liever zijn vrouw Janet Leigh in de hoofdrol had gezien. Zij zat echter nog in de afsluitende periode van Gone with the wind (ze speelde Scarlett).

Al met al een goed gemaakte film, met oog voor detail gefilmd door Hitchcock. Precies zoals men van deze man gewend is. Het feit dat het een zwart/wit film is, geeft het nog een extra macaber karakter.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in