Cradle to Cradle is in duurzaamheidskringen een zeer bekend begrip geworden. Hieronder volgt een recensie van het boek dat deze nieuwe manier van denken heeft veroorzaakt.

Titel: Cradle to Cradle, Remaking the Way We Make Things
Auteur: William McDonough, Michael Braungart
Uitgeverij: North Point Press
ISBN: 0-86547-587-3
Taal: Engels

Een ware revolutie op boekengebied: dit boek is gedrukt op "papier" gemaakt van een kunststofvezel, waardoor het niet slijt en waterbestendig is! Ideaal dus voor in bad. Maar vooral is het een materiaal geheel in lijn met de boodschap van het boek. McDonough betoogt dat recycling eigenlijk downcycling is en breekt een lans voor een geheel nieuw perspectief op "productie".

Volgens de auteur moet al in de ontwerpfase aandacht worden besteed aan het afval; producten moeten zo ontworpen worden dat zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt en dat nadat het product wordt weggegooid, het afval nog voor iets anders gebruikt kan worden. Zo komen ze met het voorbeeld van een sportschoen, die na gebruik makkelijk uit elkaar gehaald kan worden, waarna de onderdelen kunnen worden hergebruikt.

Klinkt als iets voor treehugging hippies? Toch niet, McDonough heeft dit paradigma toegepast bij het saneren van een oude autofabriek van Ford. Een van de meest vervuilde industriegebieden in de VS werd hierdoor een moderne en schone werkomgeving. En dat merkte General Motors (het bedrijf dat Ford bezit) ook in de boeken: de kosten zijn significant gedaald. Een eye-opener!

Het boek Cradle to Cradle was eerst een hit onder de meer milieubewuste lezer, maar is bezig met een opmars, waardoor het een meer algemeen lezerspubliek trekt. Tegenwoordig is het zelfs bon ton om in het bedrijfsleven termen uit dit boek te gebruiken. Het bekende Ikea is zelfs doordrongen van de duurzaamheidsgedachte en houdt bij het ontwerpen, geheel in de leer van dit boek, rekening met het verwerken van hun producten nadat ze worden afgedankt. De schrijvers vliegen ondertussen de hele wereld over om hun boodschap te verspreiden. Er is hoop voor onze planeet

http://www.lekkerlezen.net

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in