Met enorme hits als ‘Pass Out’ en ‘Written In The Stars’, van zijn debuutalbum Disc-Overy (2011) brak Patrick Okogwu, beter bekend als Tinie Tempah, door. Vooral in zijn thuisland Groot-Brittannië wordt hij gezien als één van de grootste hip-hopartiesten van zijn generatie. Internationaal heeft hij echter nog wat minder potten kunnen breken. Het gloednieuwe Demonstration is een plaat vol hitmateriaal, die een nog grotere doorbraak zou kunnen veroorzaken.

Children of the Sun met John Martin

Tinie Tempah maakt hip-hop met een overheersend elektrisch karakter, dat af en toe zelfs neigt naar dance. De al uitgekomen single ‘Children of the Sun’, met John Martin, is hiervan een goed voorbeeld. Tempah werkt vaak samen met gastartiesten uit de popwereld die het refrein veroorzaken, terwijl hij zelf met hip-hopcoupletten de rest van het nummer vult. Dit zorgt voor tracks die heel geschikt zijn als radiohits of dansplaten. Het karakter van de plaat vindt zijn oorsprong bij de producers van dienst: Diplo en Chase & Status, die de springerige nummers ‘Trampoline’, ‘Mosh Pit’ en het wat zwakkere ‘Shape’ afleverden.

Someday met Ella Eyre

De samenwerking met popartiesten zorgt voor een mooi contrast binnen de nummers, bijvoorbeeld op plaatopener ‘Someday’, met Ella Eyre. Als Tempah samenwerkt met artiesten uit zijn eigen genre, zoals Labrinth, levert dit acceptabele hip-hoptracks op, maar het geheel klinkt gedateerd. Het geluid dat Tempah in 2011 had, lijkt niet voldoende te zijn mee veranderd met de trend. Het verschil met toonaangevende rappers uit de Verenigde Staten is hoorbaar. Toch blijkt Demonstration een stel nummers met hitpotentie te bevatten. Het solonummer ‘Looking Down The Barrel’ is één van de hoogtepunten van de plaat. ‘Witch Doctor’, dat Tempah samen met Candice Pillay maakte, is een geslaagde samenwerking. Tempah voegt hiermee een nieuwe samenwerking toe aan zijn toch al met helpers volgepakte oeuvre. Zelf bleek de rapper nog niet te lang geleden ook een bijzonder sterke hulpkracht, toen hij één van de artiesten was die Swedish House Maffia's 'Miami 2 Ibiza' naar de top van de charts hielp. 

Emeli Sande

Emeli Sandé maakt haar naam waar op ‘A Heart Can Save The World’, dat naar verwachting één van de meest populaire nummers van het album zal worden. Naast de uptempo-nummers waar Tinie Tempah om bekend stond, zijn op Demonstration vooral de rustigere nummers, zoals het mooie ‘Tears Run Dry’, erg sterk. De plaat wordt afgesloten met twee potentiële radiosingles, ‘Lost Ones’ en ‘Heroes’, met een bijdrage van het Briste talent Laura Mvula. Tinie Tempah neemt afscheid met het stevige, maar wat chaotische ’5 Minutes’, dat overigens 5 minuten en 15 seconden duurt. Het is het nummer op Demonstration dat het dichts in de buurt komt van een volledige compositie. Tempah blijkt wel een experimentele kant te hebben, maar houdt die misschien nog te vaak verborgen voor zijn luisteraars. 

Tinie Tempah

Tinie Tempah heeft een sterke plaat afgeleverd, met verscheidene hoogtepunten en een hoge hitpotentie. Toch lijkt hij wat te moeten moderniseren om een definitieve doorbraak te forceren. De balans tussen een eigen stijl uitstralen en het volgen van de trends, zoals zijn collega's doen, lijkt soms wat zoek. Ook lijkt Tempah af en toe te twijfelen tussen dance en hip-hop. Deze twijfel straalt door in de verder redelijke tot sterke tracks op het album. De volgende plaat lijkt beslissend te worden voor Tempah's carrière. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in