De persoonsbeveiliger wordt ook wel bodyguard genoemt. Hij is mede verantwoordelijk voor de bescherming van mensen die daar om vragen.

De taken

Als persoonsbeveiliger kom je in diverse situaties terecht, waarin je alert moet zijn en adequaat moet kunnen handelen. Je hebt kennis over de normale politietaken, maar hebt zelf een specialistische taak: het beveiligen van personen. Als persoonsbeveiliger draag je de verantwoordelijkheid voor het welzijn van jouw cliënten en moet je deze personen afschermen van gevaren. Het draait bij het beveiligen niet alleen om het afweren en doorstaan, maar ook om het voorkomen van aanvallen op je cliënten. Je moet daarom voorafgaand aan je beveiligingswerk eerst informatie vergaren en een beveiligingsplan opstellen.

Improvisatie

Binnen je werk heb je in het opstellen van je plannen een zekere vrijheid, maar er dient wel rekening gehouden te worden met de agenda van de cliënt. De cliënt kan daarnaast plotseling met wensen komen om de agenda te wijzigen, waardoor de persoonsbeveiliger zal moeten improviseren of de cliënt overtuigen dat het beter is bij het oude plan te blijven.

Een persoonsbeveiliger is een representatieve kracht, zowel naar de politie als naar zijn cliënt, maar ook in het buitenland bij buitenlandse gasten. Hij dient zich dan ook binnen en buiten werktijd correct te gedragen en mag geen zichtbare tatoeages hebben en/of oorbellen dragen.

Werken in een team

Een persoonsbeveiliger werkt met collega’s samen in een team dat wordt ingezet bij allerlei situaties binnen de samenleving. De ene dag kan het zijn dat er een vip moet worden vervoerd van een persconferentie naar een hotel, de andere dag kan het zijn dat de koningin haar verjaardag viert.

Bewapening

Om zo goed mogelijk te kunnen beveiligen hebben persoonsbeveiligers de beschikking over verschillende soorten wapens en gepantserde voertuigen. Zij zijn in staat om bij een bedreiging gepast geweld te gebruiken. Het geweld dat zij mogen gebruiken ligt veel hoger in het geweldsspectrum dan bij reguliere politie-eenheden.


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in