Op 21 december 1988 vond een grote terroristische aanslag plaats boven de Schotse plaats Lockerbie. Een Amerikaans vliegtuig ontplofte op tien kilometer hoogte. Deze aanslag eiste het leven van 270 mensen.

Het vliegtuig

Op 21 december 1988 vloog een Amerikaans Pan Am-vliegtuig van Frankfurt naar New York, met een tussenstop in Londen. Omdat het vier dagen voor Kerst was, was het extra druk op het vliegveld Heathrow in Londen. Jaswant Basuta was een van de passagiers van het Pan Am-toestel. Hij had een bezoek aan familie gebracht en had zijn bagage al ingecheckt. Voordat hij instapte, wilde hij nog even afscheid nemen van zijn familie. Basuta stond er om bekend dat hij vaak een vliegtuig miste en ook nu was hij te laat in de gate. Vlucht Pan Am 103 vertrok met zijn bagage aan boord, maar Basuta bleef achter op het vliegveld.

De explosie

Na 35 minuten vloog het vliegtuig over het Schotse plaatsje Lockerbie. De mensen in Lockerbie waren al in een kerststemming en zaten gezellig in het café of thuis bij hun familie. Niemand had door dat op tien kilometer hoogte een terroristische aanslag werd gepleegd.

Het Pan Am-toestel vloog op 9500 meter boven Lockerbie toen er een bom in het bagageruim ontplofte. Met bijna duizend kilometer per uur vlogen de brokstukken van het vliegtuig naar beneden. In Lockerbie ontstond een enorme vuurbal en overal vlogen brokstukken neer. Verschillende huizen werden geraakt.

De gevolgen

De volgende ochtend werden de gevolgen van de aanslag duidelijk. Een gebied van ongeveer vijftig bij tien meter was verwoest. Zes huizen waren helemaal verdwenen. De brokstukken van het vliegtuig lagen verspreid over 2200 kilometer.

In totaal eiste de aanslag 270 levens. In het vliegtuig overleefde niemand het. Alle 259 inzittenden kwamen om het leven. In Lockerbie vielen nog eens elf slachtoffers.

De dader

Na de aanslag werd Basuta meteen meegenomen voor verhoor. Hij zat niet in het vliegtuig, maar zijn bagage was wel aan boord. Dit vond de politie verdacht. Na verhoor bleek echter dat hij er niks mee te maken had. Basuta mocht van geluk spreken dat hij het vliegtuig gemist had.

Pas twaalf jaar later werd Abdel Basset Ali Mohammed al-Megrahi opgepakt. Hij was een Libische geheim agent en werd verantwoordelijk gehouden voor de aanslag in het vliegtuig. Al-Megrahi kreeg een gevangenisstraf van twintig jaar. In eerste instantie vond Libië niet dat zij verantwoordelijk waren voor de aanslag, maar in 2003 waren ze toch bereid een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden.

DVD BCC Historisch Wereldnieuws – Van vervoersmiddel tot dodelijk wapen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in