Na de aanslagen in Parijs en Brussel, leven de mensen opnieuw in angst. Wij leven in het tijdperk van Terrorisme en Social Media, en deze twee aspecten stimuleren elkaar. Bij een terroristische aanslag, groeit het internetverkeer. En het internet stimuleert het terrorisme weer op zijn eigen manier. Het is inmiddels niet meer de vraag OF er nog een aanslag zal komen. De vraag is WANNEER hij zal komen. En wanneer begint de Derde Wereldoorlog?

Moeten we nu in angst leven? Is dat wat er van ons verwacht wordt? Moeten we de grote steden verlaten vanwege de angst op een volgende aanslag? Nee. Angst is wat het terrorisme voedt. Het is belangrijk dat er iets gedaan wordt aan de individuen die achter al deze ellende zitten.

En dat wordt het ook. Verschillende landen bombarderen gebieden waar deze mensen zich mogelijk schuilhouden. Maar ook deze actie voedt de haat tussen de groepen mensen. Waar wij in zitten, is een cirkel van haat en wraak. Zij terroriseren ons, en wij terroriseren hen op onze beurt. Het is een paradox waar niemand makkelijk uit zal komen.

If you tolerate this, then your children will be next.

Dit nummer van Manic Street Preachers staat centraal bij dit onderwerp. Als je dit tolereert, zijn je kinderen de volgende. Maar aan wie wordt dit nummer gericht? Wordt het gericht aan ons, de burgers, het volk? Of wordt dit gericht aan de mensen die er werkelijk iets aan kunnen veranderen, die werkelijk kunnen kiezen of ze het toleren of niet? Zouden de politieke machten iets kunnen veranderen aan dit terrorisme op de wereld?

De vragen die gesteld worden zijn vragen die niemand met zekerheid kan beantwoorden. Dit is een feit, want niemand weet nu echt wat goed is en wat slecht is. Inmiddels is het voor iedereen duidelijk dat de terreur niet gestopt kan worden zonder geweld. Geweld wordt meestal geplaatst onder het kopje ‘slecht’, en praten onder het kopje ‘goed’. En dat terwijl alleen de kunst van spreken al voor enorme ruzie kan zorgen. En dan nog maar niet te spreken over de manipulatie die de terroristen weten in te zetten om onschuldige mensen te veranderen in levende bommen. Mensen die zo gehersenspoeld zijn, dat we werkelijk denken dat ze de wereld een plezier doen door zelf te exploderen samen met honderden andere mensen. Als je het zo bekijkt, is het geloof op zich al een onderdeel van de manipulatie. Vrijheid van godsdienst is belangrijk, maar wanneer een godsdienst inhoudt dat er mensen om het leven gebracht moeten worden, is dit niet toegestaan. Ook hier ontstaat een paradox in de maatschappij en niemand weet hoe dit opgelost kan worden.

Sommige politieke machten maken misbruik van de ongelukkige positie van sommige bevolkingsgroepen. Denk maar aan de ‘minder minder’ actie van Wilders. Denk maar aan iedere toespraak van Trump en hoeveel mensen er gekleineerd worden door deze woorden. Hieruit blijkt toch weer dat spraak niet altijd onder het kopje ‘goed’ geplaatst kan worden. Soms kan taal meer gevolgen hebben dan men wil geloven.

Nog steeds gaat de vraag rond: wanneer begint de Derde Wereldoorlog? Persoonlijk denk ik dat we onze ogen te lang gesloten hebben gehouden voor de harde waarheid oms ons heen. Er vallen dagelijks enorm veel doden en de hele wereld heeft er mee te maken. We leven in angst voor een volgende terroristische aanslag en we weten dat hij spoedig zal komen. Nee, de vraag is niet: wanneer begint de Derde Wereldoorlog?

De vraag is: wanneer is de Derde Wereldoorlog begonnen?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in