Ongeveer 10% van de oppervlakte van Vlaanderen is bosgebied. Dit aandeel is vergelijkbaar met Nederland. Een algemene beschrijving en situering van de belangrijkste bossen.

Algemene beschrijving

In grote lijnen is de samenstelling van de Vlaamse bossen als volgt: loofbos 51%, naaldbos 37% en 12% gemengd bos.

De meest voorkomende boomsoorten zijn: grove den (22%), populier (15%), zomereik (10%), Corsicaanse den (10%) en beuk (7%).

Verreweg het grootste deel van de bossen in Vlaanderen is privébos: 70,3%. 29,7% is in beheer bij het Vlaams Gewest en andere overheden (gemeenten, provincies, Landsverdediging). Een deel van de privébossen wordt beheerd door natuurbeschermingsorganisaties, waarvan Natuurpunt de grootste is. 

De belangrijkste bosgebieden

Het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud

Centraal in Vlaanderen vindt men het Zoniënwoud (net onder Brussel) en het Meerdaalwoud (net onder Leuven). Het Meerdaalwoud is een gemengd bos. Het Zoniënwoud is een echt beukenbos (ongeveer 80%). De ree is in deze wouden goed vertegenwoordigd en wordt regelmatig gespot. 

Bosland

In de bosarme Kempen werd in de 19e eeuw een grootschalig bos aangeplant op de heidevelden: Bosland. Dit is momenteel het grootste bos van Vlaanderen en strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Lommel, Overpelt en Hechtel-Eksel. En sluit verder aan met de Postelse bossen op het grondgebied van de Antwerpse gemeente Mol. Bosland is een echt naaldbos (ongeveer 90%) omdat naaldbomen het beste kunnen aarden op de droge zandgronden van de Kempen.

Kluisbergbos

De provincies West- en Oost-Vlaanderen daarentegen zijn bosarm. Het belangrijkste bosgebied is hier te situeren rond de Kluisberg in de Vlaamse Ardennen. Er is overheersend beukenbos, maar ook eiken, berken en naaldbomen zijn talrijk terug te vinden. Het gebied onderscheidt zich van de anderen door het reliëf, steile heuvels wisselen elkaar af.

U ziet het, elk gebied heeft zo zijn specifieke kenmerken en in elk van deze bossen vindt men kilometers wandelroutes terug. Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen in Vlaanderen dus zeker aan hun trekken komen! 

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in