De bekende Spaanse schilder Francisco Goya, heb je nog nooit van hem gehoord of ken je al zijn hele levensverhaal? Dat maakt niet uit want over Goya valt altijd nog wel iets interessants te leren. In welke tijd leefde Goya bijvoorbeeld en hoe heeft deze tijd zijn werken beïnvloed? En wat is nog meer belangrijk om te weten over deze Spaanse schilder?

De Spaanse schilder Goya is geboren op 30 maart 1746. Dit was in de eeuw van de Verlichting. In deze tijd hadden mensen een zeer kritische geest en het verstand, De Rede, stond centraal. Goya was in deze tijd niet zomaar een schilder, hij was een hof-, tapijt-, ets- en portretschilder. Beïnvloed door de geest van zijn tijd, had Goya een kritische houding ten opzichte van de gebeurtenissen die zich op dat moment in Spanje afspeelden. Ook schilderde hij voornamelijk universele thema's. Typisch Goya is de manier waarop hij licht gebruikt in zijn werken en de blik van de personages die hij schildert.

Zo heeft Goya bijvoorbeeld 'La Familia de Carlos IV' geschilderd (een schilderij waarop de koning van die tijd en zijn familie worden afgebeeld) en op dit schilderij wordt zijn specifieke manier van lichtinval duidelijk. Het licht valt namelijk vooral op de vrouw van Carlos IV waardoor het lijkt dat de koning er maar een beetje bij staat. Dit heeft dan ook een duidelijke politieke betekenis, er werd namelijk gezegd dat deze koning zelf geen goede beslissingen kon nemen en dat hij daarom vooral op zijn vrouw en minister steunde. 

Thema's van zijn werken

  • Kritiek op de religieuzen
  • Kritiek op de adel, de adel werd vaak afgebeeld als ezel, vooral omdat hij de trots van de adel afkeurde
  • Ongelijke huwelijken
  • Prostitutie, liefde, gulzigheid
  • Rede en verbeelding
  • Bedelarij

Goya maakte ook verschillende series etsen. Hierbij kwam vaak zijn commentaar op de maatschappij naar voren. Zijn eerste serie etsen maakte hij in 1799 en heette 'Caprichos', dat betekent 'Grillen'. Goya maakte met deze etsen zijn kritiek op de sociale, politieke en religieuze huichelarij van die tijd duidelijk. In zijn latere etsen komt zijn commentaar ook altijd heel duidelijk naar voren, vaak heeft hij ook een erg pessimistische houding. Andere etsen van Goya zijn bijvoorbeeld 'Desastres de la Guerra' (Gruwelijkheden van de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog), 'Disparates' (dwaasheden) en 'Tauromaquia' (stierengevechten). 

De wereld van Goya

Goya leefde in een wereld van haat, waar liefde uitzonderlijk was. Hij was dan ook erg pessimistisch en had overal wel commentaar op. Zo dacht hij bijvoorbeeld dat mensen met macht of autoriteit altijd misbruik maakten van hun macht. Hij had een bittere houding ontwikkeld tegenover de maatschappij. Ook kreeg Goya in de jaren 90 een ziekte, waardoor hij eind jaren 90 doof werd. Tijdens zijn doofheid kon Goya zich vooral uiten in zijn kunst. Goya heeft zich een tijd van zijn leven teruggetrokken in 'Quinta del sordo' (De villa van de dove), in de tijd dat het leger van Napoleon Spanje bezette. Hier heeft hij vooral veel verwarrende en intense beelden gemaakt, waarbij vaak de aanwezigheid van de dood duidelijk merkbaar was.

Uiteindelijk gaat Goya in 1824 uit vrijwillig ballingschap naar Bordeaux, Frankrijk, omdat hij niet tevreden was met de ontwikkelingen in Spanje. Daar stierf hij op 16 april 1828.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in