Wist je dat je je partner meestal in je eigen leefomgeving leert kennen? En dat mannen vooral vallen op vruchtbare vrouwen, omdat zij het liefst zoveel mogelijk kinderen willen verwekken?
Je vindt je partner meestal in je eigen omgeving
Als je mannen vraagt wat zij aantrekkelijk vinden aan vrouwen dan noemen zij intelligentie, betrouwbaarheid, vriendelijkheid en het hebben van eenzelfde levenshouding als zij zelf. Uiteindelijk blijken een man en vrouw elkaar vaak te vinden dankzij fysieke nabijheid: je vindt eerder een partner in je eigen woonplaats, in je eigen vereniging of op het werk. Dit wordt ook wel endogamie genoemd: men vindt vrijwel overal ter wereld een partner binnen de eigen sociale, economische of culturele groep. Dat komt doordat mensen met dezelfde status of klasse geneigd zijn elkaar op te zoeken, maar het is ook dankzij de bestaande groepsnormen. Zo bestaat in India zelfs nog het kastesysteem, waar je levenslot wordt bepaald door de kaste waarin je wordt geboren. Dat bepaalt vervolgens ook met wie je trouwt.
Kinderen krijgen
De fysieke aantrekkelijkheid van partners blijkt vaak op hetzelfde niveau te liggen. Mannen hechten veel waarde aan fysieke aantrekkelijkheid, maar vrouwen lijken intelligentie en inkomen veel belangrijkere eigenschappen te vinden bij een man. Andersom vinden mannen het inkomen van de vrouw helemaal niet belangrijk. Mannen vinden puur datgene mooi wat met vruchtbaarheid te maken heeft. Hij is dan ook geneigd om zoveel mogelijk vrouwen te bevruchten, om maar kinderen te verwekken. Kieskeurigheid heeft voor hem dan ook geen zin.
Vrouwen kunnen echter maar enkele kinderen krijgen in hun leven. Zij investeren bovendien in het dragen, baren, zogen en opvoeden van de kinderen. Daarom is de vrouw afhankelijk van de beschikbare middelen en dat maakt haar kieskeuriger in het uitzoeken van een geschikte man: hij moet haar (en de kinderen) namelijk langdurig willen en kunnen ondersteunen.
Vrouwelijk schoon
Vrouwelijke schoonheid wordt cultureel bepaald. In de Westerse samenleving heeft de media daar veel invloed op. Evolutionair gezien is het niet aantrekkelijk als het aan het uiterlijk van iemand te zien is dat hij of zij geveld is door virussen en bacteriën. Dat toont tenslotte een verminderde weerstand, die deels genetisch is. Daar heeft men dan ook een automatische afkeer van. Op plaatsen waar de media niet zo heerst als hier in Nederland (bijvoorbeeld), zijn de natuurlijke kenmerken naar aanleiding van bacteriën en parasieten belangrijker. De evolutie maakt dat schoonheid ervaren wordt, omdat het voordelig is om te overleven en om ons voort te planten.
Cursus 'Seks en de evolutie' van de Open Universiteit