Elfduizend jaar geleden lag er een wonderlijk eiland in de Atlantische Oceaan. De bewoners waren hun tijd ver vooruit. Terwijl de mensen in de rest van de wereld nog met stenen en pijlen achter dieren aan zaten stond er bij de eilandbewoners elke dag een bord vol vers eten op tafel. Ze droegen zelfs sieraden en kleurrijke kleding. Deze rijke inwoners gingen zich steeds hebberiger gedragen en als straf voor hun verwende gedrag ging de stad samen met de inwoners kopje onder in de zee.

Geschiedenis

Volgens Plato was het eiland Atlantis in stukken opgedeeld door ringvormige kanalen. Atlantis werd bestuurd door vijf koningen en zij leefden in de middencirkel van het eiland. In die middencirkel stonden prachtige tempels, paleizen en een gigantisch gouden beeld van Poseidon, de God van de zee. De gewone mensen woonden op de buitenste ring van het eiland. Zij woonden niet in peperdure paleizen zoals de stadsbestuurders. Toch hadden zij ook niets te klagen hun huizen waren klein maar comfortabel en uit de middelste ring konden zij bootladingen met voedsel halen.

Op een gegeven moment liep het fout: de koningen van Atlantis gaven het slechte voorbeeld. Ze besloten hun koninkrijk uit te breiden. Al snel veroverde het sterke leger van Atlantis grote delen van Europa en het oude Egypte. Het leven op het eiland werd daardoor nog luxer dan het al was. De bewoners konden nu uit alle hoeken van de wereld zeldzame stoffen, dieren en goederen halen. De bewoners in Atlantis veranderden in nog verwenderde rijkelui. De soldaten van Atlantis vielen ook Griekenland binnen. Het land leek eenvoudig in te pikken; er leefden namelijk vooral boeren en het leger bestond uit een stelletje simpele strijders. Maar er gebeurde een wonder: het leger van Atlantiërs werd helemaal uitgeroeid door de Grieken. Vanaf dat moment verandert het leven van de inwoners van Atlantis. De Griekse Goden besloten dat Atlantiërs nog eens extra gestraft moesten worden. Ze stuurden een hele lading rampen op Atlantis af. De stad werd getroffen door aardbevingen en overstromingen. Het complete eiland verdween in de golven van de Atlantische oceaan.

De feiten

Door het verhaal van de Griekse wetenschapper Plato zijn er in de loop der eeuwen de meest uiteenlopende theorieën ontstaan over de plaats van het geheimzinnige eilandenrijk Atlantis. Sinds halfweg de 19e eeuw zijn ongeveer 2000 boeken geschreven en is er een speurtocht naar Atlantis geweest. Hoewel het nog steeds niet vast staat of het eiland ooit echt heeft bestaan, zijn er tientallen mogelijke locaties van het verloren paradijs geopperd aan weerszijden van de Atlantische Oceaan en in de rest van de wereld.

Andere wetenschappers denken dat het eiland Atlantis helemaal niet heeft bestaan, ze zeggen namelijk dat er 11.000 jaar geleden nog niet zo’n mooie stad gebouwd zou kunnen zijn. Behalve de tekst van Plato bestaan er ook geen geschiedkundige aanwijzingen die naar de verzonken stad verwijzen. Er is namelijk geen enkel volk uit de geschiedenis dat ooit in aanraking is gekomen met de Atlantiërs.

Andere wetenschappers denken dat Atlantis al lang is ontdekt, maar zonder dat iemand het in de gaten heeft gehad. Er zijn namelijk in de geschiedenis tientallen rijke steden verwoest, en veel van die steden passen in het verhaal van Plato. Op het eiland Kreta stonden een paar honderd jaar voor Christus bijvoorbeeld al heel mooie paleizen. Maar ze werden echter verwoest door een vulkaanuitbarsting. Een ander voorbeeld is een gebeurtenis in de Turkse provincie Antolia. Een stadje zonk daar duizenden jaren geleden in een groot meer, nadat de grond onder de huizen was verzakt vanwege een aardbeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in