Het richt grote schade aan in bepaalde delen van de wereld. En is de ene keer heviger dan de andere keer. El Niño, je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Ook weet je misschien wel dat het iets met het weer te maken heeft. Maar wat het precies is?
Mysterieus weersverschijnsel
El Niño is een mysterieus weersverschijnsel dat ontstaat door een sterke verandering in het klimaat. Het zeewater speelt hierin een belangrijke rol. Om de vier of vijf jaar vindt dit verschijnsel plaats. Het begint allemaal op de evenaar. Op die evenaar liggen op een diepte van 150 meter warm en koud zeewater strikt van elkaar gescheiden. De bovenlaag van het zeewater heeft een temperatuur van ongeveer 27 graden. Het diepzeewater is ongeveer tien graden. Deze scheidslijn tussen warm en koud water noemen we met een moeilijk woord de thermoklien. Soms ligt deze scheidslijn niet recht. Dit gebeurt meestal op een plek waar de oceaan erg breed is, op de Stille Oceaan. Hier begint min of meer een El Niño. De landen die er last van hebben liggen allemaal rond de Stille Oceaan. Landen zoals Peru, Ecuador en Australië. De naam die dit weersverschijnsel heeft is ooit verzonnen door een Peruaanse visser. Hij noemde het naar het Kind Jezus omdat een El Niño altijd rond de kerstdagen verscheen. El Niño is dan ook spaans voor 'de kleine jongen'. El Niño heeft ook een zusje dat El Niña wordt genoemd. Dit betekent in het spaans 'het kleine meisje'.
Warm zeewater
De echte problemen beginnen pas als het zeewater erg warm wordt. Dit warme zeewater ontstaat als hevige winden het warme water opstuwen naar een kant van de zee. De hevige winden die deze golfbeweging veroorzaken komen van de Noord en de Zuidpool. De winden van allebei de poolgebieden komen samen op de Stille Oceaan. Samen vormen deze winden een krachtige, sterke wind die de naam passaatwind heeft. Deze wind zorgt er dus voor dat het water opgestuwd wordt. Zodra het warme zeewater naar een kant opgestuwd is, is het evenwicht weg. De scheidslijn is dan verstoord en dan is er een gevoelige plek bij moeder natuur geraakt. Het vele warme water verdampt en de opstijgende damp veroorzaakt wolken. De wolken pakken zich samen boven gebieden waar het normaal haast niet regent of sneeuwt. Een ramp is geboren. Aan de andere kant van de oceaan komt het koude water iets meer naar boven te liggen. De landen die aan die kant van de oceaan liggen krijgen te maken met iets minder neerslag dan normaal. Maar vooral het abnormale warme water zorgt voor grote problemen. Bij een El Niña is dit niet zo. Hier zorgt opstuwend koud water voor problemen. Sommige onderzoekers beweerden dat het warme water werd veroorzaakt door te veel onderzeese kernproeven die op de eilandjes in de Stille Oceaan worden gedaan. Anderen zeiden weer dat het lag aan het gat in de ozonlaag. Maar dit waren slechts theorieën. Harde bewijzen hebben deze mensen nooit laten zien.
Gevolgen El Niño
De gevolgen die een El Niño heeft zijn soms niet te overzien. Als de wolken zich eenmaal boven de gebieden bevinden kunnen ze elk moment losbarsten. De ene keer valt er meer regen dan de andere keer. Maar bij een heftige El Niño zijn de mensen hun leven niet meer zeker. Je kunt je wel voorstellen dat het een grote puinhoop wordt. De mensen rekenen niet op enorme regenbuien want er valt normaal niet zoveel regen. De regen veroorzaakt grote overstromingen. Ook de harde wind zorgt voor levensgevaarlijke situaties. De huizen van de mensen zijn daar natuurlijk niet op gebouwd. Veel mensen zijn na een El Niño dan ook dakloos en moeten weer helemaal opnieuw beginnen. Er vallen ook veel slachtoffers. Sommigen zijn verdronken in de overstroming. Anderen krijgen een rondslingerend voorwerp tegen het hoofd. Ook in de landen aan de andere kant van de Stille Oceaan kunnen problemen ontstaan. Zij hebben last van de droogte omdat er minder regen valt. Dit kan leiden tot mislukte oogsten of grote bosbranden.
Onvoorspelbaar
Wetenschappers zijn er nog niet achter wanneer een El Niño precies komt en weer gaat. Hier zullen ze ook wel nooit precies achterkomen want wat de natuur doet is meestal onvoorspelbaar. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat niets zo onvoorspelbaar is als het weer. Er is dus verder weinig tegen te doen. Het enige wat de mensen kunnen doen is betere huizen bouwen of andere voorzorgsmaatregelen nemen. Maar vaak is er in het soort landen waar een El Niño voorkomt weinig geld. Ze zullen dus altijd op hun hoede moeten blijven voor een El Niño . Maar waar en wanneer precies? El Niño zal altijd iets mysterieus blijven hoe jammer dat soms ook is. Want wat de natuur kan doen daar kan geen mens tegenop.