Taal is een middel om te communiceren, om iemand iets duidelijk te maken. Er zijn twee soorten communicatie: verbale- en non-verbale communicatie. Bij verbale communicatie wordt gesproken en bij non-verbale communicatie niet. Over de hele wereld worden ongeveer 5000 talen gesproken.

Ontstaan

Ruim 2 miljard jaar geleden, toen er leven op aarde ontstond, was er nog niet meteen taal. Het is echter onbekend wanneer de taal is ontstaan. Vermoedelijk sprak de Homo Erectus 800.000 jaar geleden nog niet veel woorden. Taalwetenschappers vermoeden dat taal door een geleidelijke ontwikkeling is ontstaan en niet door een plotselinge uitvinding.

Afspraken

Taal is het belangrijkste middel om te communiceren. Die taal bestaat uit woorden die iets betekenen. Vroeger hebben mensen afspraken gemaakt over de betekenis van die woorden. Taal is dus eigenlijk het leren van afspraken die gemaakt zijn. Het leren van die afspraken begint al vanaf de geboorte. Voor het eerste levensjaar leren baby’s hun eerste woordjes, zoals ‘mama’ of ‘papa’. Meestal zijn dit woorden die baby’s al vaker hebben gehoord. Een half jaar na de geboorte kennen baby’s tussen de 50 en 200 woorden en dit aantal stijgt in de loop van de jaren. Zo kent een kind dat naar de basisschool gaat zo’n 10.000 woorden. Aan het einde van de basisschool is dit aantal opgelopen tot ongeveer 40.000 woorden. Na de basisschool leert een kind gemiddeld 20 woorden per dag.

Jong geleerd is oud gedaan

Jonge kinderen kunnen heel gemakkelijk een taal ‘opzuigen’. Ze worden hierdoor gekenmerkt als een soort spons die alles opzuigt. Hierdoor kunnen kinderen heel veel talen opnemen en eigen maken. Dit gaat het gemakkelijkst voor het achtste levensjaar. Daarna wordt het moeilijker. Het is wel zo dat kinderen die een taal aanleren en hem daarna niet meer horen en dus niet kunnen oefenen, de taal snel vergeten.

Dode taal

Er worden wereldwijd ongeveer 5000 talen gesproken. Soms verdwijnen er talen en soms komen er nieuwe bij. Een taal die niet meer wordt gesproken (meestal omdat de laatste spreker ervan overlijd) wordt een dode taal genoemd. Als mensen massaal een taal overnemen ontstaat een nieuwe taal. Een voorbeeld hiervan is Zuid-Amerika. De Spaanse en Portugese taal verdrongen hier de oorspronkelijke indianentaal.

Een nieuwe taal ontstaat doordat mensen talen mengen en er nieuwe woorden bij verzinnen, of weg gaan laten. Hierdoor verdwijnen woorden en regels met betrekking tot de taal.

Nieuwe talen

Er zijn een aantal voorbeelden van nieuwe talen die door mensen zijn uitgevonden. De taal Esperanto is een beroemd voorbeeld. De Pool Lodewijk Zamenhof vond het handiger als iedereen dezelfde taal zou spreken en dat was de reden waarom hij in 1887 Esperanto bedacht. De taal was een mengeling van andere talen zoals het Romaans, Germaans en Slavisch. Lodewijk Zamenhof schreef een boek waarin hij uitlegde hoe zijn taal werkte, maar het is nooit een succes geworden.

Een ander voorbeeld is het Klingon, de taal die in Star Trek wordt gesproken. Nog een stapje verder gaat het Spokaans, bedacht door een Nederlander. Deze taal wordt gesproken in Spokanië, een fantasieland. Net als bij Esperanto, heeft ook deze taal een instructieboek waarin de taal wordt uitgelegd. Daarnaast is er zelfs een reisgids gemaakt voor het land Spokanië.

Hoe meer mensen de taal gaan spreken, des te meer kans er is dat het een wereldtaal wordt. Wanneer slechts enkele personen de taal spreken is deze kans veel kleiner. Geheime talen zijn natuurlijk ideaal om met twee personen te spreken, hierbij is het de kunst deze aan niemand te laten horen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in