Al langer dan ik weten wil wissel ik met chefs en hun werknemers van gedachten over allerlei zaken in verband met de werkplek. Zoveel bedrijven later ben ik er achter dat elke zaak zijn eigen problemen en kwesties op de werkplek heeft, al zijn er ook veel kwesties die je bij elke organisatie terugziet. Ondanks die gangbaarheid is er één onderwerp dat altijd een interessante discussie oplevert: werknemers die hun kinderen of huisdieren meenemen naar het werk, en de opstelling van het bedrijf daartegenover.

Voors en tegens 

Ten aanzien van kinderen en huisdieren op de werkplek zijn er meestal twee standpunten die managers kunnen innemen: sommige managers vinden het ‘geen probleem’ als het werk maar gedaan wordt. De andere groep managers vindt het op zijn minst ongepast en mogelijk een risico voor het bedrijf. Welke voors en tegens zijn er voor bedrijven om werknemers toe te staan dieren of kinderen mee naar het werk te nemen?

Voor:

Het is bevorderlijk voor een flexibele, ondersteunende en niet-traditionele werkomgeving. Werknemers houden van een flexibele werkplek. Flexibiliteit betekent voor verschillende mensen verschillende dingen, maar voor sommige werknemers betekent flexibiliteit op de werkplek dat ze hun kind of dierbare huisdier mee naar kantoor mogen nemen. Er zijn managers de hierin een bereidheid van de kant van de werknemer zien om zijn werk ongeacht de omstandigheden gedaan te krijgen. Sommige denken dat de werknemer productiever zal zijn als hij zich geen zorgen hoeft te maken over een huisdier dat alleen thuis zit, of als hun personeelslid niet hoeft weg te blijven van kantoor om voor een kind te zorgen.

Dit type flexibiliteit is vaak belangrijk voor kleine bedrijven die niet alleen aan productiviteit veel waarde hechten, maar ook aan de cultuur op de werkplek. Voor veel bedrijven is het belangrijk dat de werknemer het gevoel heeft dat er op het werk oog is voor de  behoeften van het personeel, en daar behoort ook het meenemen van kinderen of huisdieren toe.

Tegen:

De reactie en de perceptie van andere personeelsleden.

Niet iedereen voelt zich op zijn gemak bij dieren. Sommige mensen zijn bang voor dieren of allergisch voor bepaalde huisdieren.

Sommige werknemers kunnen het gevoel krijgen dat collega’s met kinderen een voorkeursbehandeling krijgen en andere personeelsleden hebben misschien het idee dat collega’s die op de werkplek voor kinderen of huisdieren zorgen minder hard werken. Hoe kunnen ze hard werken als een kind of huisdier ze afleidt? Terwijl de betreffende werknemers misschien juist denken dat ze twee keer zo hard werken om evenveel werk af te krijgen als hun collega, omdat zij een kind of huisdier mee naar kantoor hebben genomen.

Kwesties van aansprakelijkheid

Als een kind of huisdier op het bedrijf gewond raakt, is het bedrijf wellicht aansprakelijk, wiens fout het ook is. Er kunnen ook gemeentelijke of overheidsvoorschriften zijn die de aanwezigheid van ‘niet-werknemers’ op het bedrijf verbieden vanwege de veiligheid of op grond van vergunningen.

Het moraal van dit verhaal: je kunt het beste van tevoren analyseren wat het standpunt van je bedrijf over het meenemen van kinderen of huisdieren naar het werk. Er zijn waarschijnlijk meer voor- en nadelen die te maken hebben met de specifieke omstandigheden van het bedrijf en waarmee je rekening moet houden.

Als je die analyse eenmaal hebt gemaakt, schrijf dan aan beleidsstuk waarin je het standpunt van het bedrijf hierover uiteenzet; of de beslissing nu positief is of niet. Zorg ervoor dat je werknemers op de hoogte zijn van het beleid van je bedrijf.

Als het de lijn van je organisatie is dat het meenemen van kinderen huisdieren is toegestaan, raadpleeg dan een bedrijfsadvocaat en de aangewezen gemeentelijke en overheidsambtenaren, zodat je een duidelijk beeld hebt van eventuele aansprakelijkheid van je bedrijf. Stel aan de hand van deze informatie een eenvoudig, maar duidelijk beleid op, waarin je verwachtingen worden uiteengezet en ook de beperkingen van het beleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in