Op 15 april 1865 werd president Abraham Lincoln vermoord door de acteur John Wilkes Booth. Booth hoopte met deze moord de Amerikaanse Burgeroorlog te laten eindigen in het voordeel van het zuiden.

De Burgeroorlog

Tussen 1861 en 1865 vond er een burgeroorlog plaats in Amerika. Tijdens deze burgeroorlog vochten de zuidelijke staten tegen de noordelijke staten. Het noorden vocht voor afschaffing van de slavernij, terwijl het zuiden de slavernij juist wilde behouden. In april 1965 liep de burgeroorlog ten einde, in het voordeel van het noorden.

John Wilkes Booth

John Wilkes Booth was een bekende acteur in Amerika. Hij speelde in het theater en had al honderden voorstellingen gedaan. Bovendien werd hij gezien als de knapste man van Amerika. Booth was opgegroeid in het zuiden tussen de slavendrijvers en grootgrondbezitters. Hij vond dat er niks mis was met slavernij en racisme. Booth wilde dan ook dat het zuiden zou winnen.

Om het zuiden te kunnen helpen tijdens de oorlog, bedacht Booth een plan. In 1864 wilde hij president Lincoln ontvoeren, zodat het zuiden zou winnen. Booth deed enkele pogingen, maar de ontvoering lukte niet.

De moord

Op 15 april 1865 zou Lincoln met het kabinet over de wederopbouw van Amerika gaan praten. Na afloop zou hij als eregast in het theater zitten, zodat het publiek hem als oorlogsheld kon zien. Toen Booth hoorde dat de president in Ford’s Theatre zou zitten, het theater dat hij zo goed kende, besloot hij dat dit de dag was dat Lincoln vermoord moest worden.

Booth handelde niet alleen. Samen met zijn handlangers besloot hij dat vicepresident Johnson en minister van Buitenlandse zaken William Seward ook vermoord moesten worden. George Atzerodt zou Johnson vermoorden, met hulp van David Harold. Lewis Powell was verantwoordelijk voor de moord op Seward.

’s Avonds sloop Booth het theater binnen en schoot Lincoln door zijn hoofd. Daarna vluchtte hij het theater uit. Lincoln ademde nog, maar de kogel had zijn hersenen doorboord. Snel werd hij meegenomen naar een pension aan de overkant. Daar overleed hij om twintig over zeven ’s ochtends, negen uur nadat hij was neergeschoten.

Gevolgen

Booth ging naar de plek waar hij had afgesproken met zijn handlangers. Alleen David Harold kwam opdagen. Atzerodt had geweigerd de vicepresident te vermoorden en het was Lewis Powell niet gelukt om de moord op Seward te plegen. Na deze teleurstelling vluchtte Booth naar het zuiden.

Enkele dagen later werden Atzerodt, Powell en Harold opgepakt. Ze werden alle drie opgehangen. Booth werd twee weken later neergeschoten toen hij probeerde te vluchten voor de politie.

Uiteindelijk had de moord op Lincoln toch niet het effect waar Booth op gehoopt had. Na zijn dood werd Lincoln gezien als een grote president en werd hij door de mensen verheerlijkt. Bovendien werd de slavernij voorgoed afgeschaft.

DVD BBC Historisch Wereldnieuws – Terreur, made in de USA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in