Als je de grote Hongaarse gemeenschappen in landen als Roemenië, Slowakije en Polen meetelt, kun je zeker zeggen dat de muziek van Hongarije grenzen overschrijdt en culturen en volken omspant!

Veel meer dan een verzameling noten op papier is de muziek van Boedapest in het bijzonder en van Hongarije in het algemeen echter een uiting van nationale identiteit. Wanneer mensen thuis, in de concertzaal of op straat muziek spelen, is dat een trotse bevestiging van hun nationale identiteit, een identiteit die het respect verdient van bezoekers die zich willen onderdompelen in de Hongaarse cultuur.

Muziekinstituten

De muziekinstituten in Boedapest hebben allemaal een luisterrijk verleden en een glorieus heden, dat alles in een omtrek van duizend kilometer in de schaduw stelt. Onder deze opmerkelijke instituten bevinden zich de Hongaarse Staatsopera en het Hongaarse Staatsorkest, en ook de Nemzeti Filharmonia. Klassieke liveconcerten worden meestal gegeven in de Zeneakademia, de MATAV Zenehaz en de Pesti Vigado, om er maar een paar te noemen.

Volksmuziek en klassieke muziek

In een stad waar je live-opvoeringen van klassieke muziek kunt bijwonen voor weinig geld, waar de muziek gewoon bij het dagelijks leven hoort, kan de bezoeker verwachten dat zelfs de eenvoudige taxi’s die de straten van Boedapest doorkruisen, op hun kleine stereootjes muziek laten horen van meesters als Zoltan Kodaly. Zo sterk is de band tussen mens en muziek in Boedapest!

Ook volksmuziek is een geliefd onderdeel van de muziekscene, en in verschillende jaargetijden worden diverse muziekfestivals gehouden die aan dit genre zijn gewijd. Het opmerkelijkste festival is de Tanchaztalalkozo, of de bijeenkomst van de Tanchazak, gevolgd door het lentefestival en het Herfstfestival van Boedapest, allemaal belangrijke culturele gebeurtenissen in de stad waar duizenden muzikanten, kunstenaars, muziekliefhebbers en toeschouwers op af komen. Zoals een internationale schrijver het formuleert: Boedapest mag zich beroemen op prima volksmuziek!

Naast de traditionele volksmuziek herbergt Boedapest ook een grote gemeenschap van etnische Csango-Hongaren uit de Geheime Vallei in Moldavië. Hun muziek is gebaseerd op een rijke instrumentatie van violen, fluiten, luiten en trommels.

Moderne en hedendaagse muziek

Natuurlijk komt de Hongaarse muzikale identiteit ook tot uiting in genres als rock, pop, metal en andere vormen van moderne muziek. Gewoonlijk wordt in de nachtclubs, disco’s en dancings tot in de kleine uurtjes Hongaarstalige, maar ook Engelstalige muziek gespeeld .

Bezoekers van Boedapest zullen merken dat de stad het nieuwe omarmt maar ook de oude tradities koestert, en dat die mix een nationale identiteit oplevert die zowel zuiver Hongaars als verrassend internationaal is. Boek dus nu via een online reserveringssite uw vakantieappartement in Boedapest en begin uw ontdekkingstocht naar wat Boedapest maakt tot wat het vandaag de dag is.                                                                                                               

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in