In 1972 werden de Olympische Zomerspelen in München gehouden. Na een gijzeling die in de nacht van 4 op 5 september plaatsvond, ontstond er een groot bloedbad. Hierbij kwamen elf sporters en een aantal gijzelnemers om het leven.

De gijzeling

In de nacht van 4 op 5 september 1972 drong de terreurbeweging Zwarte September het hotel van de Israëlische atleten binnen. Zwarte September was een terreurnetwerk van Palestijnen die Israël en Jordanië terroriseerde. Met behulp van gestolen sleutels konden zij het hotel binnendringen.

De Iraëlische scheidsrechter Yossef Gutfreund hoorde geluid en kwam uit bed. Zodra hij de mannen binnen zag komen, schreeuwde hij naar de rest dat ze moesten vluchten. In de opschudding die hij veroorzaakte, wisten twee sporters te vluchten. Later kon ook een worstelaar ontsnappen uit het hotel. Twee mannen die zich probeerden te verzetten, werden doodgeschoten door Zwarte September.

Er waren nog negen sporters en trainers over die gegijzeld werden door acht leden van Zwarte September. De eis van de gijzelnemers was de vrijlating van 234 Palestijnen uit de Israëlische gevangenis en de vrijlating van twee leiders van een Duitse terreurgroep uit de Duitse gevangenis. Bovendien moesten de Palestijnen vrij naar Egypte kunnen reizen. De regering ging hier echter niet mee akkoord.

Reddingspogingen

Bij een eerste reddingspoging was het de bedoeling dat het Olympisch dorp overvallen zou worden. Zwarte September had echter door dat er iets zou gaan gebeuren en dus werd deze reddingsactie afgeblazen. De tweede poging zou moeten slagen door middel van een valstrik. De gijzelnemers werden met hun gijzelaars naar het vliegveld gelokt, zodat ze naar Caïro konden vliegen. Op het laatste moment hadden de gijzelnemers echter door dat het een valstrik was. De reddingspoging liep uit op een bloedbad. De politie opende het vuur, maar Zwarte September schoot terug. Bovendien gooiden ze een granaat in de helikopter waar de gegijzelden in zaten. Alle negen gegijzelde sporters kwamen hierbij om het leven. Ook vijf van de acht leden van Zwarte September overleefden het niet.

Gevolgen

Voor het eerst werden de moderne Olympische Spelen vervroegd beëindigd. Wel werd er een herdenkingsceremonie gehouden voor de slachtoffers. Een familielid van een van de slachtoffers kreeg tijdens de ceremonie een hartaanval en overleed.

De drie terroristen die het bloedbad overleefd hadden, werden gevangengenomen. Niet veel later werden ze echter weer vrijgelaten. Op 29 oktober 1972 werd een vliegtuig gekaapt door andere leden van Zwarte September. Zij eisten de vrijlating van de drie terroristen die in de Duitse gevangenis zaten opgesloten. Dit keer twijfelde de Duitse regering geen moment en liet de terroristen vrij. Later zijn twee van de drie terroristen alsnog gedood. De enige overgebleven gijzelnemer is nu nog steeds op vrije voeten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_M%C3%BCnchen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in