Hoewel het de westers wereld nauwelijks lijkt op te vallen is de hedendaagse wereld grotendeels in oorlog. En het lijkt er niet op dat het zal verbeteren. Europa lijkt wakker te worden uit de illusie dat oorlog verleden tijd is door het conflict in Oekraïne. En het is hoog tijd want we zitten nog niet aan het einde van de conflicten. Oorlogen in het Midden-oosten, Centraal-Afrika, Noord-Afrika, Oekraïne, Pakistan, Afghanistan… . Hebben deze oorlogen gevolgen voor de wereld? Worden we met zijn allen meegesleept in een nieuwe wereldoorlog of zal het beperkt blijven tot een koude oorlog?
Conflicten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Afrika
De meest woelige regio is die van de Moslimlanden in Noord-Afrika, Centraal-Afrika en het Midden-Oosten. Hoewel we er in het Westen nooit van hebben wakker gelegen, hebben de oorlogen in deze regio wel degelijk een grote invloed op de politieke beslissingen van het westen.
We beginnen met het oudste conflict. De oorlog in Afghanistan. De taliban kregen tijdens de koude oorlog wapens en geld van de Amerikanen om oorlog te voeren met Rusland. De toenmalige grote vijand van Amerika. Hoewel ze elkaar nooit officiëel rechtstreeks bevochten was er wel sprake van een constante serieuze dreiging. De Amerikanen hadden er toen echter geen idee van dat ze zoveel jaren later tegen hun eigen wapens ging moeten vechten.
Naast de oorlog in Afghanistan is er nog de oorlog in Irak die verre van gestreden is. Ook hier gaven de Amerikanen een eerste aanzet tot oorlog. Hoewel de Amerikanen het niet met me eens zullen zijn. Hebben ze in deze twee oorlogen geen bepaald goede indruk achtergelaten. Amerika die de politiemacht van de wereld probeert te spelen verliest stilletjesaan zijn pluimen. Zeker nu de Taliban zijn strijdtoneel heeft verplaatst naar Pakistan is het nog maar de vraag of Amerika nog enigszins controle heeft over de Taliban. Al is dit niet langer de grootste zorg van de Amerikanen. Er is een nieuwe groepering die de twijfelachtige eer van de machtigste moslimfundamentalisten heeft overgenomen. Namelijk ISIS of sinds kort het IS (islamitische staat) onder leiding van Abu Bakr Al-Baghdadi.
Gaza en Israël
Het volgende conflict om onder de loep te nemen is het conflict in de Gazastrook. Hamas en Israël vechten er een bloedige strijd uit die vooral het leven van honderden Palestijnen kost van wie 70 tot 80% burgers onder wie vrouwen en kinderen. Dit conflict zorgt over heel de wereld voor controverse. Mensen trekken gelijkenissen tussen wat Israël doet met de Palestijnen en wat Hitler deed met de Joden. Dit is een gelijkenis die niet gemaakt mag worden want het leidt over de hele wereld tot een nieuwe vorm van antisemitisme die constant aan het groeien is. Het is echter een feit dat Israël zich schuldig maakt aan mensonterende zaken waaronder de massaslachting van Palestijnen. Bewijs hiervan is het aanvallen van een school van de VN waarin honderden vluchtelingen aan het schuilen waren voor de bommenregen.
Gelukkig voor Israël staat het onder de bescherming van Amerika. Alweer Amerika. Hoelang de Amerikanen dit echter nog kunnen volhouden is de grote vraag. In Europa en de rest van de wereld klinkt de roep om Israël te straffen voor zijn daden steeds harder. Maar zolang Amerika Israël beschermt blijft Europa als een mak hondje volgen. Het is wel zo dat de diplomatieke relaties tussen Europa en Amerika serieus aan het verzwakken zijn. De spionageschandalen van NSA en CIA in Europa waren nog maar eens een reden om Amerika niet meer te vertrouwen. Daarbij komt dat Amerika het helemaal niet meer gemakkelijk heeft om zijn status als leider van de wereld hoog te houden. Sinds de economische crisis is het land serieus verzwakt . Het sein voor Rusland om te beginnen met zich te profileren.
Rusland en Oekraïne
Het conflict in Oekraïne was het perfecte moment voor Rusland om zich terug te profileren als een wereldmacht. Poetin heeft duidelijk heimee naar de vroegere Sovjet-Unie en heeft nu na Zuid-Ossetië ook de Krim weer geännexeerd. Poetin weet dat Amerika noch Europa militair zal ingrijpen dus gaat hij gewoon zijn gangetje in Oekraïne. Het is overduidelijk dat Poetin de prorussische seperatisten steunt met geld en wapens en hoopt dat het oosten van Oekraïne binnenkort ook deel zal uitmaken van het Russische rijk. Europa en Amerika nemen economische sancties tegen Rusland die ogenschijnlijk weinig indruk maken. Dit zorgt er alleen maar voor dat Rusland meer zaken gaat doen met zijn Aziatische buren. Gazprom heeft net een groot contract getekend met China en Rusland heeft als tegenzet de fruitinvoer vanuit Polen verboden zogezegd om hygiënische redenen.
Begin van een koude oorlog
De economische sancties die Europa en Amerika Rusland opleggen en omgekeerd scheppen de indruk dat we begonnen zijn met een koude oorlog. Een politieke oorlog van dreigementen, sancties en beschuldigingen op en neer. Tijdens een economische crisis is dit zeker geen cadeau. Enkel China en Azië in zijn geheel zal er zijn profijt mee doen omdat Rusland meer en meer zaken met hen zal moeten doen. Dit betekent dan ook dat China binnenkort officiëel de status van grootmacht zal krijgen. Dan is nog maar de vraag op welke manier de Chinezen deze invloed zullen gebruiken.
Derde Wereldoorlog
Exact honderd jaar na de "Groote oorlog" en zeventig jaar na het beëindigen van de tweede wereldoorlog gaan er weer stemmen op dat een derde wereldoorlog er zal komen. Zo'n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen maar er moet rekening mee gehouden worden. Als China samen met Rusland een machtsblok gaan vormen en een oorlog gaan beginnen in Oekraïne dan kunnen Europa en Amerika niet anders dan met gelijke wapens te reageren. Ondertussen verzwakt de aandacht naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Afrika waar het IS dan vrij spel heeft om alles over te nemen. Zelfs Israël heeft dan geen enkele kans meer om te weerstaan aan het geweld van de moslimextremisten.