"Het zwaard van God" was een geniale generaal ten tijde van het ontstaan van de Islam. Deze generaal, een metgezel van Mohammed, heeft in zijn leven nooit een slag verloren. Wellicht heeft hij meer dan 100 slagen geleverd. Wie was deze man, wat heeft hij verricht en hoe kwam hij aan zijn einde?

Geboorte en jeugd

Khalid ibn al-Walid, zoals zijn volledige naam luidt, werd geboren in het jaar 592 in Mekka. Hij heeft een aanval van pokken gehad, maar heeft deze overleefd. Khalid was een grote man, met brede schouders en een dikke baard. Vanaf vroege leeftijd werd hij al getraind in het paardrijden, worstelen en vechten met lans, zwaard en boog. Hij was bekend als een van de sterkste strijders van zijn clan. Khalid was een zoon van een clanleider. Zijn vader stond negatief tegenover Mohammed en zijn preken. Dit was ook de reden dat in de jaren 610-629 Khalid tegen de moslims heeft gevochten. Alles veranderde toen Khalid zich bekeerde tot de islam.

Bekering tot islam

Mekka heeft lange tijd gestreden tegen Mohammed en de oprukkende islam. In 628 werd er vrede gesloten tussen de rivalen. Whalid, de broer van Khalid, schreef vele brieven naar Khalid. Zo probeerde hij Khalid te overtuigen om zich te bekeren tot de islam. Khalid werd bedreigd indien hij zich zou bekeren, maar in mei 629 ging hij toch naar Medina. Daar aangekomen bezocht hij Mohammed en werd hij één van de eerste volgers van Mohammed.

Khalid's militaire historie

Onder leiding van Mohammed

Een paar maanden na Khalid's bekering tot de islam, kwam Mohammed in strijd met een vazalstaat van het Byzantijnse Rijk. Na de dood van drie legerleiders nam Khalid het bevel over. Ondanks dat zij hevig in de minderheid waren, kon Khalid via listen voorkomen dat het leger totaal vernietigd werd. Tijdens de slag bij Mu'tah heeft Khalid hevig gevochten. Het verhaal gaat dat hij negen zwaarden op een dag heeft gebroken tijdens de strijd. Na deze slag kreeg Khalid zijn beroemde bijnaam ' SayfAllāh al-MaslÅ«l' wat kan worden vertaald als 'Het zwaard van God'. Deze naam kreeg hij van Mohammed. In het jaar 630 vocht Khalid tegen zijn eigen oude stam in Mekka. Hij had het bevel over een van de vier legers die Mekka binnentrok.

Onder leiding van Abu Bakr

Na de dood van Mohammed op 8 juni 632 kwamen de moslims in strijd over de opvolging. Vele islamitische stammen kwamen in opstand tegen Medina. Kalief Abu Bakr, schoonvader van Mohammed, nam de leiding van Mohammed over. Hij gaf aan Khalid opdracht om zijn tegenstanders uit de weg te ruimen. Er waren zelfs leiders van andere stammen die claimden ook profeten te zijn om zo meer aanhang te krijgen. Als eerste versloeg Khalid de stammen die Medina omringden. Hierbij schuwde hij niet om veel moslims om te brengen. Ook verkrachtte Khalid de vrouw van een stamleider die hij eerder die dag had omgebracht. Nadat alle oproerende stammen waren verslagen had Khalid iets voor elkaar gekregen wat nieuw was in de historie van het Midden-Oosten. Khalid had Arabië verenigd als een moslimrijk. De hoofdstad was Medina en de leiding lag bij Abu Bakr.  Abu Bakr die intenties had om een groter rijk te verkrijgen, stuurde Khalid met een leger naar Perzië. Ook hier bleek Khalid's genialiteit als generaal, aangezien de slagen daar op grote overwinningen uitliepen. Het Perzische leger was snel verslagen en Khalid heeft zelfs de hoofdstad veroverd. Abu Bakr stuurde Khalid toen eropuit om gebied van het Oost-Romeinse Rijk te veroveren. Hierbij verrastte Khalid zijn tegenstanders door rechtstreeks door de Syrische woestijn te trekken. Door deze manouevre viel hij de Byzantijnen in de flank aan en versloeg ze. Wetenschappers hebben ontdekt dat de tactieken die Khalid gebruikte, eeuwen later door de Mongolen succesvol zijn toegepast. Tot het jaar 634 heeft Khalid in Syrië veel gevochten en grote gebieden toegevoegd aan het moslimrijk.

Onder leiding van Umar

Kalief Abu Bakr stierf in 634 na Chr. en had Umar, een neef van Khalid, aangewezen als opvolger. Het eerste wat Umar deed was Khalid ontzetten als hoogste bevelhebber van het leger. Abu Ubaidah werd de nieuwe opperbevelhebber en Khalid was zijn ondergeschikte. Ondanks dat Khalid formeel gezien niet meer opperbevelhebber was, werd hij toch door veel soldaten gezien als belangrijkste generaal. Zijn genialiteit leek geen grenzen te kennen. Als generaal onder Abu Ubaidah won Khalid vele veldslagen. Zo veroverde Khalid onder meer centraal Syrië, wat een grote slag was voor het Byzantijnse Rijk. Het Byzantijnse Rijk bedacht een list om grote gebieden terug te veroveren. Vijf legers gingen in verschillende richtingen om de legers van Abu Ubaidah te spreiden en zo te verslaan. Op aandringen van Khalid verzamelde het hele moslimleger zich bij Yarmouk. Aangezien de snelle en lichte cavalerie van de moslims superieur waren aan de zwaar bewapende Byzantijnen, was deze plaats strategisch van belang voor de moslims. De moslims waren zwaar in de minderheid. Een leger van 150.000 Byzantijnen tegenover een leger van ongeveer 30.000 moslims. Dankzij Khalid's uiterst strategische beslissing werd het leger van de Byzantijnen volledig verslagen. Doden bij de Byzantijnen lopen op tot 70.000 terwijl de moslims naar schatting zo'n 4.000 soldaten verloren. Deze slag bij Yarmouk wordt gezien als een van de belangrijkste veldslagen in de moslimgeschiedenis. De Byzantijnen verloren hierbij alle kans om Arabië terug te veroveren. Khalid veroverde hierna nog het noorden van Syrië en gebieden van modern Turkije.

Einde carriëre en dood

In 638 werd Khalid ontslagen uit het leger. Aan zijn succesen lag het niet, zijn genialiteit was ongekend en Khalid had geen enkele slag verloren. Khalid werd te populair en de soldaten schreven de overwinningen aan hem toe. Umar, die wilde dat Allah de eer kreeg, ontsloeg toen Khalid als bevelhebber. Later heeft Umar toegegeven hier spijt van te hebben gehad. Khalid die in Emesse ging wonen, stierf na vier jaar in 642. Zijn graftombe staat nu in de grote Khalid Ibn Al-Walid Mosque, gelegen in Syrië. Khalid was een van de weinige generaals in de geschiedenis die in de strijd nooit is verslagen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in